Hlavní obsah

Zapněte si zvuk: Takhle zní Hennessey Velociraptor na dynamometru

Novinky, fra

Americká tuningová firma (a nejen to) předělala velký pickup Ford F-150 na pekelný stroj. Vytáhla zpod kapoty šestiválec a nahradila ho osmiválcem. Podívejte, co umí na dynamometru i asfaltu.

Pickup výkonem 557 koní ukázal co umí na dynamometruVideo: Hennessey Performance 2x

 
Článek

Hennessey je firma, která se proslavila jak tuningem, tak i stavbou vlastního auta, které chtělo držet světový rychlostní rekord. Model Velociraptor určitě žádný rekord netrhne, možná tak roztrhá pneumatiky. Vždyť pod kapotou pracuje místo 3,5litrového šestiválce vidlicový osmiválec o objemu pět litrů. Výkon 565 kW (758 koní) je nepřehlédnutelným signálem, co auto umí.

Foto: Hennessey Performance 2x

Nový je i speciální přední nárazník s integrovanými světly

Foto: Hennessey Performance

Pickup s tak velkým výkonem? To aby na korbě stále leželo pár pytlů s pískem.

Tedy umí – ty informace o voze byly zatím jen teoretické. A tak firma postavila vůz na dynamometr a zkusila ho tam pořádně roztočit. Překvapením je, že výkon byl výrazně nižší, než výrobce uvádí. Ale to není proti logice. Motor má výkon jiný, ale automatická převodovka a přenos sil v rozvodech na kola požere pořádnou porci. Graf ukázal, že osmiválec má výkon na kolech 415 kW (557 koní) a točivý moment 609 N.m. Na stovku auto zrychlilo za 4,1 sekundy a za 12,2 sekund už pádilo rychlostí 185 km/h.

Samozřejmě že auto je upravené mnohem víc. Zvednutý podvozek má speciální zavěšení a také dvojité pružicí jednotky. Na dvacetipalcových ráfcích jsou nasazeny sedmatřicetipalcové pneumatiky BF Goodrich KM03, což jsou speciály do terénu. Na nich mít takový výkon na silnici, to už je hodně o strach.

Však se podívejte, jak snadno lze ze zadních gum udělat černé škvarky.

Takhle dokáže Velociraptor otrhat pneumatiky na silniciVideo: Hennessey Performance

Reklama

Výběr článků

Načítám