Hlavní obsah

Zákazníci žalují automobilku Dodge. Opět nabízí silné durango navzdory dřívějším slibům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Durango SRT Hellcat se mělo původně prodávat jen v modelovém roce 2021, letos je ale zpátky. Sedm majitelů toho původního s tím zásadně nesouhlasí, a tak se rozhodli automobilku žalovat.

Foto: Dodge

Dodge Durango SRT Hellcat modelového roku 2021.

Článek

Když v roce 2020 přišel na svět Dodge Durango SRT Hellcat, byl nejsilnějším sériově vyráběným SUV světa se spalovacím motorem a automobilka říkala, že bude k mání jen pro modelový rok 2021. I proto se vyprodalo relativně rychle.

Nyní se však vrací pro modelový rok 2023 - a někteří ze zákazníků, kteří si vůz pořídili před dvěma lety v domnění, že kupují vzácnost, s tím ostře nesouhlasí. Tak ostře, že se rozhodli automobilku dát k soudu, informuje americký web Jalopnik.

Dohromady sedm majitelů staršího ostrého duranga, kteří za něj zaplatili až 114 225 dolarů (2,46 milionu korun, přepočteno kurzem z ledna 2021, kdy byl vůz ještě k mání), podalo žalobu k okresnímu soudu ve státě Delaware. Tvrdí, že opětovným uvedením Duranga SRT Hellcat na trh se snížila hodnota jejich vozů.

Dodge Durango SRT Hellcat je nejsilnějším SUV na světě

AutoMoto

Kromě finančního odškodnění žádají, aby soud zakázal automobilce Dodge prodávat Duranga SRT Hellcat i v modelovém roce 2023. A chtějí, aby soud k žalobě přistupoval jako k hromadné, aby byli zahrnuti všichni majitelé původního Duranga SRT Hellcat.

Žaloba byla podána ve středu 8. března, odpor se však zvedl hned po loňském ohlášení návratu ostrého SUV. „Ospravedlnili jsme si cenu exkluzivitou a potenciální sběratelskou hodnotou,“ citoval v srpnu loňského roku web Drive jednoho z rozhořčených majitelů. „Musím něco udělat už jen z principu,“ dodal majitel.

Pro připomenutí, obnovená výrobní série Duranga SRT Hellcat není v ničem odlišná od té původní. Opět nabízí 6,2l osmiválec, z nějž kompresor doluje 720 koní a 875 Nm. Díky němu vůz zrychlí na 60 mph (97 km/h) za 3,5 sekundy, čtvrtmílový sprint zvládne za 11,5 sekundy a v rozletu se zastaví až při rychlosti 290 km/h. Pořád to tedy je nejsilnější sériově vyráběné SUV na světě, alespoň mezi vozy se spalovacími motory.

„Dodge Durango SRT Hellcat vytvořil šílené nadšení fanoušků a poptávku od doby, kdy jsme ho v roce 2020 uvedli na trh. Dokonce jsme původní produkční sérii rozšířili. Takže nám přišlo správné to nejsilnější SUV znovu nabídnout jako součást nabídky roku 2023,“ nechal se po uvedení v loňském srpnu slyšet Tim Kuniskis, šéf automobilky Dodge.

Odkazoval na to, že po modelovém roce 2023 automobilka plánuje stáhnout z nabídky 6,2l kompresorový osmiválec Hellcat. Vrchol silných vozů Dodge bude od příštího roku tvořit elektřina. Automobilka čerstvou žalobu prozatím odmítla komentovat.

Automobilka Dodge ukázala elektrickou budoucnost nadupaných amerických aut

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám