Hlavní obsah

Zájem Čechů o ojetiny stále stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Češi kupují stále více ojetých automobilů. Jen od začátku roku do konce května se do České republiky dovezlo 41 639 aut. Oproti stejnému období loňského roku jde o téměř dvojnásobek. Drtivá většina ojetin pochází ze zemí Evropské unie, hlavně z Německa.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Snižuje se ale deklarovaná celní hodnota ojetin. Ta letos činí 45 080 Kč, tedy o celou čtvrtinu méně než ve stejném období loňského roku. Oznámil to ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek.

Téměř dvě třetiny ojetých vozů pochází z Německa. Se čtvrtinovým podílem následuje Francie. Celkově se ze zemí EU dovezlo téměř 90 % všech ojetin. České silnice ale brázdí i 75 ojetin z Maďarska, 23 ze Slovenska a jedna dokonce ze San Marina. Více než třetina vozů má přitom dieselový motor. 

Zájem je ovšem i o dovoz nových automobilů. Od začátku roku do května se jich dovezlo 40 157, tedy o 20 % více než loni. Stoupá také jejich deklarovaná celní hodnota, která se letos vyšplhala v průměru na 341 922 Kč.

Celková hodnota všech dovezených automobilů stoupla oproti loňsku o 15 % na 15,7 mld. korun.

Související témata:

Výběr článků

Načítám