Hlavní obsah

Z Lotusu Emeya by mohl být nejsilnější kombík světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Lotus skutečně postaví kombi na základě sedanu Emeya, s výkonem 918 koní by byl na světové špičce co do výkonu kombíků, a to jak mezi elektromobily, tak mezi továrními konvenčními auty.

Foto: Lotus

Lotus Emeya

Článek

Nedávno představený elektrický sedan Lotus Emeya by mohl dostat i verzi kombi. To by znamenalo, že by Lotus měl v nabídce světově nejsilnější kombík, neboť stávající emeya může mít výkon až 918 koní a točivý moment až 985 newtonmetrů. To je o poznání víc, než kolik nabízí nejsilnější verze Porsche Taycan Cross Turismo, také považovaná za kombík.

Britský web Autocar se na možnosti rozšíření nabídky karosářských variant emeyi ptal šéfdesignéra Lotusu Bena Payna, který ale kombi nepotvrdil. „Řekněme, že znám řadu kreativních lidí, kterým se tyhle produkty líbí. Designérský tým pořád hledá další příležitost, jak udělat něco jinak a jak získat více příležitostí. Jestli je v produktovém plánu? To nemůžu komentovat,“ řekl Payne.

Komerční ředitel Lotusu Mike Johnstone byl podobně tajemný. „Chutě zákazníků se mění. Nové tržní segmenty se objevují a také přicházejí nové technologie, což znamená, že můžeme dělat věci odlišným způsobem. Pořád se díváme po nových příležitostech,“ řekl.

Připomeňme, že Lotus Emeya zvládne zrychlení na 100 km/h za 2,8 sekundy a pokračuje k maximální rychlosti 256 km/h. To vše díky dvěma elektromotorům, z nichž ten zadní je spojen s dvoustupňovou převodovkou, zatímco přední má klasickou jednostupňovou. Čerpají energii ze 102kWh baterie umístěné v podlaze, kterou je možné nabíjet výkonem až 350 kW; tak se dá baterie z 10 na 80 % dobít za 18 minut.

Sedan Lotus Emeya přijíždí s devíti stovkami koní

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám