Hlavní obsah

Z elektromobilu chce Mercedes udělat hudební nástroj, spolupracuje s rapperem Will.i.amem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mercedes-Benz a hudebník Will.i.am oznámili společný projekt, díky němuž lze v elektromobilu skládat melodie za jízdy. Automobilka se na Veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas spojila s rapperem, aby přeměnila klasické řidičovy pokyny jako sešlápnutí pedálů nebo řízení na navazující hudební tóny s cílem proměnit auto ve „virtuální hudební nástroj“.

Foto: Mercedes-Benz

Systém MBUX Sound Drive

Článek

Svérázná technologie nazvaná MBUX Sound Drive reaguje na jízdní chování – brzdění, akceleraci, zásahy do řízení a rekuperaci energie – a interpretuje je do drobných melodií. Systém debutoval ve stejnou dobu jako software MB.OS automobilky, ale Sound Drive bude k dispozici v dnešních mercedesech stejně jako v budoucích modelech.

Zkušenosti z CES hovoří o tom, že například při čekání na místě na parkovišti hraje systém Sound Drive jednoduchou basovou linku. Jak se rychlost zvyšuje, do hudebního personálu se přidávají nové vrstvy, přičemž melodie, harmonie a vokály se objevují postupně. Jakmile dosáhnete rychlostního limitu, hudba zesílí, což znamená, že nemusí nutně povzbuzovat řidiče, aby jeli rychleji, než je rozumné.

Mercedes také doufá, že promění MBUX Sound Drive na otevřenou hudební platformu. Hudebníci a umělci teoreticky budou schopni skládat různé žánry pomocí nového formátu, který bude kompatibilní se systémem.

Systém dorazí do všech vozidel Mercedes-Benz a Mercedes-AMG se systémem MBUX druhé generace ve druhé polovině roku 2024. Stávajícím řidičům bude k dispozici také s kompatibilním infotainmentem prostřednictvím bezdrátového připojení na vyžádání díky aktualizaci v informačním a zábavním systému.

Přes 800 koní s nebem nad hlavou. Mercedes SL dostal plug-in hybridní pohon

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám