Hlavní obsah

Vozy na elektrický pohon vyrazily na cestu kolem světa

Právo, Alexandr Petrželka

Čtyři vozidla na elektrický pohon z obnovitelných zdrojů vyrazila včera ze švýcarské Ženevy, aby si zopakovala slavnou cestu kolem světa za 80 dní.

Článek

Elektromobil, tříkolka a dvě motorky mají urazit 30 tisíc kilometrů, podobně jako Verneův hrdina Phileas Fog proti času. Podle hlavního organizátora Louise Palmera se ale nyní jedná o čas do odklonu od používání fosilních paliv.

„Zero Race (Nulový závod) má ukázat, že sedm miliard lidí potřebuje obnovitelnou energii a čistou dopravu jako řešení energetické a klimatické krize, a čas se krátí,“ řekl Palmer před závodem. Závodu se účastní pouze firmy přispívající do energetické sítě svých zemí solární energií.

Týmy z jeho rodného Švýcarska, z Jižní Koreje, Austrálie a Německa budou na 150 zastávkách demonstrovat možnosti ekologicky čistých dopravních prostředků. Elektrovozy musí energii čerpat z běžně dostupné sítě. Skleníkové emise, které vyprodukuje přeprava strojů na lodích přes Tichý a později Atlantský oceán, organizátoři vykompenzují investicemi do obnovitelných zdrojů.

Jednou z klíčových zastávek na trase závodu bude na přelomu listopadu a prosince mexický Cancún, kde tou dobou bude probíhat summit OSN o klimatických změnách. Tam mají závodní týmy názorně předvést všestrannost a praktickou využitelnost alternativních dopravních prostředků, nezatěžujících ovzduší škodlivými emisemi.

„Nejde o to, kdo bude první v cíli. Jde o zelenější Zemi, o planetu, na níž by mohly spokojeně žít i příští generace,“ vysvětluje webová stránka závodu jeho smysl.

Palmer jako první objel svět v automobilu na solární pohon v letech 2007–8. Jeho tříkolovému „solartaxi“ to trvalo 534 dní a jedna z jeho zastávek byla i v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám