Hlavní obsah

Volvo má double. Po Evropském má i titul Světového auta roku

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Pro švédsko-čínskou automobilku Volvo je letošní rok naprosto fantastický. Na autosalonu v Ženevě přebrali zástupci značky titul Evropské auto roku a teď museli v New Yorku vystoupat na pódium znovu - tentokrát pro titul s označením Světové auto roku 2018.

Foto: Volvo

Volvo XC60

Článek

Zajímavé je, že každou porotu zaujalo jiné auto. Zatímco v Evropě zabodovalo Volvo XC40, celosvětovou porotu pak Volvo XC60. Podobný kousek, kdy si oba tituly odvezla jedna automobilka, se stal naposledy v roce 2013, kdy získal ceny Volkswagen, ale s jediným modelem – Golf.

Pojďme se však podívat na výsledky ankety trochu podrobněji, protože jsou velmi zajímavé. Tak například do finále té hlavní ceny se dostala pouze vozidla typu SUV – Mazda CX-5, Range Rover Velar a právě Volvo XC60.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jaguar F-Pace

Jako každý rok, i tentokrát se dávají ještě ceny v dílčích kategoriích:

  • Městské auto – Volkswagen Polo
  • Luxusní vůz – Audi A8
  • Výkonný vůz – BMW M5
  • Cena za design – Range Rover
  • Ekologický vůz – Nissan Leaf

Jak jste si jistě všimli, mezi vítězi není jediný americký vůz. A to je co říct. Často porota nechala alespoň nějaké ceny na americké půdě, i když to někdy vypadalo trochu podivně. Letos se ukázala nadvláda evropských a japonských značek v plné síle. Třeba ve finále luxusních vozů byla dvě Porsche (Cayenne a Panamera) a k tomu Audi a u sportovních vedle BMW M5 stanul Lexus LC 500 a Honda Civic Type R. Jen u ekologických vozů se dostal mezi finalisty jediný americký vůz – Chrysler Pacifica Hybrid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám