Hlavní obsah

Volvo chce razantně snížit své emise, nikoliv ale přímo u svých aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen použitím jiného, obnovitelného paliva pro nákladní lodě mají klesnout emise z přepravy součástek pro výrobu aut značky Volvo o desítky tisíc tun CO2 ročně.

Foto: Volvo

Ilustrační foto

Článek

Nákladní lodě, které transportují součástky pro výrobu zmíněných vozů, mají používat palivo z obnovitelných zdrojů. Konkrétně to budou metylestery mastných kyselin, vyrobené z odpadních kuchyňských olejů.

Na toto palivo mají běžet lodě, které dopravují díly do továren Volva v Evropě a Amerikách; nikoliv v Číně. Také ho mají používat lodě přepravující náhradní díly pro volva po celém světě.

Automobilka uvádí, že tak ušetří až 55 tisíc tun CO2 ročně, což znamená pokles emisí z dopravy o 84 % ve srovnání se současným stavem. Je to součástí snahy snížit emise vozidel Volvo napříč jejich životním cyklem o 40 % mezi roky 2018 a 2025.

„Nevidíme to jako konkurenční výhodu, naopak chceme ponouknout ostatní automobilky do akce, zvýšit poptávku po uhlíkově efektivní zaoceánské dopravě a ukázat, že obnovitelná paliva jsou funkčním řešením ve střednědobém horizontu,“ nechal se slyšet Javier Varela, provozní ředitel a zástupce generálního ředitele automobilky.

Při výrobě elektromobilu vzniká o 70 procent více emisí, přiznává Volvo

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám