Hlavní obsah

Volkswagen za dieselgate patrně vyhodil špatného manažera

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza dieselgate z roku 2015 ještě stále hýbe automobilkou Volkswagen. Při padání hlav ve vedení značky patrně firma nepostupovala úplně korektně a vyházela lidi jednak proti zákonům, a dokonce i člověka, který s podvody neměl nic společného.

Foto: fra, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podvody s falešnými emisními testy dieselgate mají spoustu dopadů. A to jak na samotnou automobilku, na celý automobilový trh, tak i na životy jednotlivých lidí. Koncern VW totiž v honbě za veřejným vyhazováním, které by ukázalo jeho akceschopnost a sebereflexi, vyhazoval zaměstnance v několika případech protiprávně a bohužel vyhazoval i špatné lidi.

Špatný muž

Příkladem budiž Joern K. (kvůli ochraně osobních údajů nemůže soud zveřejnit jeho celé jméno). Ten byl suspendován už v listopadu roku 2015, aby byl až 17. srpna 2016 oficiálně vyhozen. Nyní vypovídal u amerického soudu, který kauzu vyšetřuje, ale bohužel mu nemohl nic kloudného říct. Jeho právník mohl jen zkonstatovat, že Volkswagen „odstřelil špatného chlápka“.

Jde o to, že tento muž sice pracoval u VW jako manažer v motorové sekci, ale s motorem EA 189, ke kterému se daný problém vztahuje, neměl nic společného. Byl přijat, aby pracoval na jeho nástupci. Přesto dostal výpověď, o jejíž neplatnosti se dnes soudí v německém Brunswicku, kde se soudí většina veřejnoprávních sporů, týkajících se koncernu VW.

Tento muž ale podle protistrany věděl o podvodech a nikomu nic neřekl. Podle právníků značky, kteří takto argumentují ve sporu pod spisovou značkou 8 Ca 334/18, firma očekává, že každý zaměstnanec ohlásí jakoukoli špatnost v procesu vývoje i výroby.

Ovšem vzhledem k tomu, že daný muž byl sice v USA vyslýchán dokonce i FBI, nikdy nebyl v Americe z ničeho obviněn. Jeho právník tak očekává, že stejně tak soud nenajde důvody pro jeho obvinění v Německu.

Spory o neplatnost vyhazovů vede s koncernem Volkswagen několik lidí, mezi nimi dokonce i Heinz-Jakob Neusser, bývalý šéf vývoje koncernu, který byl v USA v kauze Dieselgate již obviněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám