Hlavní obsah

Volkswagen na Slovensku po dvou týdnech obnovil výrobu, Stellantis ji přerušuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská divize německé automobilky Volkswagen po více než dvou týdnech v pondělí obnovila výrobu SUV, kterou přerušila na konci dubna kvůli nedostatku polovodičových součástek, řekla mluvčí společnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovičová Makayová. Odstavení montážních linek na pondělí naopak oznámila slovenská továrna skupiny Stellantis, která kvůli výpadku v dodávkách čipů už dříve opakovaně přerušovala výrobu aut.

Foto: Profimedia.cz

Výroba v závodu Volkswagen v Bratislavě.

Článek

Volkswagen na Slovensku v rámci SUV vyrábí modely Škoda Karoq, Audi Q7, Audi Q8, Volkswagen Touareg a Porsche Cayenne. Montáž SUV loni tvořila tři čtvrtiny produkce bratislavského závodu automobilky. Továrna vyrábí i malá městská vozidla včetně modelu Škoda Citigo, na které se zmíněné přerušení výroby nevztahovalo.

Škoda skladuje nedokončené vozy na královéhradeckém letišti. Chybějí čipy

AutoMoto

„Budeme usilovat o to, abychom zameškanou produkci v co největší možné míře dohnali,“ uvedla Makayová. Produkce vozidel SUV v továrně byla kvůli nedostatku součástek přerušena 29. dubna.

Loni z výrobních linek Volkswagenu v Bratislavě sjelo přes 309 000 vozidel. Meziročně to představovalo pokles o 18 procent, a to v souvislosti s dopady koronavirové nákazy, kvůli které podnik na pět týdnů odstavil produkci.

Foto: Profimedia.cz

Výroba Peugeotu 208 v Trnavě.

Skupina Stellantis, která na Slovensku vyrábí vozidla Peugeot 208 a Citroën C3, už v březnu kvůli výpadku v dodávkách polovodičových komponentů přerušila výrobu. Podobně postupovala i v některých dalších dnech.

Problémy s nedostatkem čipů dříve zaznamenaly i jiné automobilové koncerny, včetně mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Automobilový průmysl má největší podíl na průmyslové výrobě na Slovensku. Vedle Stellantisu a Volkswagenu montují na Slovensku vozidla rovněž automobilky Jaguar Land Rover a Kia. Na ně je navázáno mnoho slovenských výrobců součástek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám