Hlavní obsah

Velké překvapení: Nová vodíková Toyota Mirai vypadá úplně jinak než předchůdce

Novinky, fra

Toyotu Mirai už dávno známe. Jde o futuristický vůz jak vzhledem, tak i technologií vodíkového pohonu s palivovými články. Pro tokijský autosalon ale Toyota představila koncept auta, které ukazuje druhou generaci jako nádherný sedan.

Foto: Toyota

Toyota Mirai Concept

Článek

Až dosud Toyota Mirai nemohla sbírat moc bodů za eleganci. To, co je pod kapotou, zdůrazňovala Toyota tím, jak auto vypadalo. Zkrátka ultramoderní až řekněme trochu fantaskní.

Toyota už ale dávno oznámila, že Mirai bude pokračovat a představí se v další generaci. To jsme ovšem netušili, že na tokijský autosalon přiveze Toyota tenhle předprodukční koncept. Velké modré čtyřdveřové kupé nebo chcete-li sedan-kupé, jak je to dnes moderní.

Foto: Toyota

Velkou maskou se patrně vhání dost kyslíku pro reakci v palivových článcích

Foto: Toyota

Je to sedan, kterému moderně padá střecha rychle vzad, jak je tomu u kupé

Velmi efektní tvary podtrhuje velká přední maska chladiče nebo dvacetipalcová hliníková kola. Vůz má ale sex-appeal, který by mu mohly závidět i zavedené vozy se spalovacím motorem.

Vodíková Toyota Mirai poprvé na českých silnicích, tankovat musíte v Německu

AutoMoto

I když je to koncept, je propracovaný do nejmenších detailů, takže bychom klidně mohli říct, že tohle auto půjde rovnou do výroby. Vždyť i interiér je funkční. Uprostřed má velký displej o úhlopříčce 12,3 palců plus ještě jeden přímo za volantem. Interiér zaujme ještě jednou věcí – je pětimístní, což je proti současnému modelu nárůst o jedno místo.

Foto: Toyota 3x

Toyota Mirai

Skoro pětimetrová karoserie (rozměry jsou 4975 x 1885 x 1470 mm) je poháněna vodíkem. Tedy vlastně elektřinou, která se vyrábí uvolňováním elektronů při slučování vodíku a kyslíku v palivových článcích. Nový motor má mít asi o 30 % delší dojezd než současný. Auto má poháněná zadní kola.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám