Hlavní obsah

Ve Francii vydali zatykač na bývalého šéfa Nissanu Carlose Ghosna

Francouzská prokuratura vydala mezinárodní zatykač na bývalého generálního ředitele japonské automobilky Nissan Carlose Ghosna, který vedl i francouzskou automobilku Renault. Ve čtvrtek o tom informoval americký list The Wall Street Journal (WSJ). Francouzi mají podezření, že Ghosn zneužil peníze Renaultu. Manažer se tomuto kroku podle svého mluvčího podivuje, uvedla dnes agentura Reuters.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Carlos Ghosn v Libanonu na fotografii z června 2021

Článek

„Je to překvapivé, Ghosn s francouzskými úřady vždy spolupracoval,” řekl manažerův mluvčí. Úřady zatykač podle WSJ vydaly kvůli podezření ze zpronevěry finančních prostředků společnosti Renault, klíčového partnera Nissanu.

Úřady se domnívají, že Ghosn použil miliony dolarů z prostředků Renaultu prostřednictvím ománského distributora automobilů pro svou osobní potřebu, včetně nákupu luxusní jachty.

Bývalý šéf Nissanu musí vrátit miliony eur ze svého platu

AutoMoto

Kromě Ghosna prokuratura hledá ještě další čtyři osoby spojené s prodejcem aut v Ománu, a to kvůli jejich podezřelé roli při napomáhání Ghosnovi, píše americký list.

Ghosn byl architektem francouzsko-japonské aliance Renault-Nissan, do níž se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. V roce 2018 byl v Japonsku zatčen a obviněn z několika trestných činů, mimo jiné ze zneužití firemních peněz a že nepřiznal všechny své příjmy.

V Japonsku odsoudili dva Američany, kteří pomohli šéfovi Nissanu k útěku v bedně na nástroje

Svět

Ghosn vinu popírá, v Japonsku byl propuštěn na kauci. Na konci roku 2019 ze země za dramatických okolností uprchl soukromým letadlem do Libanonu, když se schoval do bedny na hudební nástroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám