Hlavní obsah

Vancouver chce trestat benzinky a parkoviště za to, že nenabízejí nabíječku elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Licence na provoz čerpací stanice nebo parkoviště ve Vancouveru by mohla mnohonásobně zdražit, pokud by provozovatel nenainstaloval nabíječku elektromobilů, zvažuje tamní magistrát.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Rychlonabíječka elektromobilů, nabíjecí konektor CCS (Ilustrační foto)

Článek

Kanadské město Vancouver zvažuje zvýšení ročně se opakující platby za licenci pro provozování parkoviště či čerpací stanice na 10 tisíc kanadských dolarů (cca 178 tisíc korun) pro ta místa, která do roku 2025 nebudou disponovat nabíječkou elektromobilů, píše tamní web Province.

Roční licence pro provozování parkoviště ve Vancouveru nyní stojí 163 kanadských dolarů (cca 2900 korun), pro čerpací stanici to je 263 kanadských dolarů (cca 4700 korun). Zvýšení těchto poplatků, nebude-li parkoviště či benzinka mít nabíječku, by de facto bylo peněžitým trestem.

Vybitá tesla blokovala silnici v Rumunsku jen kousek od nabíječky

AutoMoto

Čerpací stanice mají nabídnout nejméně 50 kW nabíjecího výkonu, což odpovídá jedné rychlonabíječce. Pro parkoviště o velikosti nad 60 míst - menší mají být povinnosti zproštěna - je limit nabíjecího výkonu 26,6 kW, což by mohly být dvě až čtyři pomalé nabíječky se střídavým proudem.

Město odhaduje náklady na pořízení takové nabíjecí stanice pro benzinky na 136 tisíc kanadských dolarů (2,43 milionu korun) a pro parkoviště na 100 tisíc kanadských dolarů (1,78 milionu korun).

Evropa bude do roku 2035 potřebovat 65 milionů nabíječek elektromobilů, tvrdí studie

AutoMoto

Právě vysoké náklady na zřízení nabíjecího místa citovali majitelé takových míst jako hlavní překážku. Stejně tak ale loňská studie mezi 12 tisíci obyvateli Vancouveru odhalila, že nízká dostupnost nabíjecích míst je velkou bariérou rozmachu elektrických vozidel. V současnosti jen 2 z 66 vancouverských benzinek nabízí i nabíječku pro elektromobily.

Anketa

Myslíte si, že razantní zdražování licence na provoz benzinky či parkoviště je cestou, jak rozšířit nabíjecí infrastrukturu?
Ano
10,9 %
Ano, ale spíše postupným zdražováním
2 %
Spíše ne, lepší by byla nějaká pobídka
5,9 %
Ne, trh to vyřeší sám
81,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 101 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám