Hlavní obsah

V Británii představeno auto na vodíkový pohon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Prototyp nového vozu na vodíkový pohon, který si mohla v tyto dny prohlédnout britská veřejnost, symbolizuje podle svých tvůrců soumrak tradičních automobilů. Téměř bezhlučné vozítko jezdí pouze na vodík a jediný odpad, který produkuje, je voda.

Foto: Ondřej Suchochleb

Kvakpunkrock Párty Vol.4

Článek

Prototyp jménem BOC Gh2ost je podle britské společnosti BOC, která jej vyrobila, "vpodstatě prototypem pro všechny vozy budoucnosti." K pohonu auta se používají palivové články na vodíkový pohon, které vynalezl už v roce 1839 velšský fyzik sir William Grove, informuje The Daily Telegraph.

Vodík prochází polymerovými články, které ho - za pomoci katalyzátoru - konvertují na vodu a v tomto procesu uvolňují elektrický proud, jenž pohání motor. Na rozdíl od běžných motorů je proces bezhlučný a nezanechává za sebou emise. Vodík je všude a jeho zásoby jsou nevyčerpatelné. Britské ministerstvo dopravy vývoj nových vozů vítá. Ještě tento rok chce zavést v Londýně tři autobusy na vodíkový pohon.

Související témata:

Výběr článků

Načítám