Hlavní obsah

Uber se vzdává vývoje autonomních vozů, svou divizi prodává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies prodá svou divizi pro vývoj technologií pro samořízené vozy Uber Advanced Technologies Group (ATG) firmě Aurora. Firma byla dosud považována za jednoho z lídrů v oblasti vývoje a implementace autonomního řízení.

Foto: Uber

Uber využívá modely od Volva, na které si sám instaluje systémy pro autonomní řízení.

Článek

Transakce podle zdrojů agentury Reuters ohodnocuje divizi ATG na čtyři miliardy dolarů (zhruba 87,5 miliardy Kč).

Společnost Aurora pracuje na vývoji samořízených osobních i nákladních vozů. Uber v rámci dohody získá ve firmě Aurora podíl 26 procent a investuje do ní 400 milionů dolarů. Šéf Uberu Dara Khosrowshahi se stane členem správní rady Aurory.

Řidičku samořízeného vozu, který srazil chodkyni, obžalovali ze zabití

Amerika

Khosrowshahi agentuře Reuters řekl, že prodej divize ATG urychlí snahu Uberu o dosažení ziskovosti. Uber prodává divizi poté, co jeho tržby tvrdě zasáhla pandemie covidu-19.

Zakladatel a bývalý šéf Uberu Travis Kalanick považoval vývoj samořízených vozů za prioritu podniku a sliboval si od něj snížení nákladů. Khosrowshahi, který Kalanicka v čele podniku nahradil v roce 2017, ale v rámci snahy o obnovu ziskovosti soustředí pozornost na provoz taxislužeb a rozvoz potravin, poznamenal server BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám