Hlavní obsah

Mansory představuje Mercedes třídy G kupé. Do terénu nemíří

Pouhých osm kusů třídveřové třídy G, v níž má prsty kontroverzní úpravce Mansory, vznikne pro vybrané zákazníky. Bláznivý design i výkon je samozřejmostí.

Foto: Mansory

Mansory Gronos Coupe Evo C

Článek

Hledáte-li luxusní SUV, na jehož zadní sedačky je třeba složitě šplhat, konfekční nabídka automobilek nemá s čím přijít. Třídveřové karoserie totiž zejména kvůli horší praktičnosti již téměř zmizely. Německý úpravce Mansory chce tento trend zvrátit a začíná od horních pater automobilového trhu - od Mercedesu-Benz třídy G.

Ten v minulosti existoval i jako „třídvířko“, současná civilní generace se však dělá jen se dvěma páry bočních dveří. Osmi nejbohatším z těch, kteří by radši třídveřovou karoserii, nabízí Mansory model Gronos Coupe Evo C.

Technickým základem je Mercedes-AMG G 63, kterému tuner posunul B-sloupek o kousek dozadu a upevnil na něj panty pro protisměrně otvírané přední dveře. Aby se cestujícím na zadní sedačky snáze nastupovalo, když jim to ztížil úpravou karoserie, přední sedačky je možné odklopit dopředu.

Nesmysl? Ale samozřejmě. Stejně jako fakt, že gronos je původně terénní auto, které při úpravě dostalo 24″ kola s tenoučkými pneumatikami, monstrózní nárazníky, neméně divokou nástavbu kapoty a chameleoní barvu. A do interiéru bílou kůži se zlatými doplňky.

Pod kapotou je čtyřlitrový osmiválec, jehož výkon narostl na 900 koní a 1200 N.m, takže mastodont vystřelí na stovku za 3,3 sekundy a v rozletu ho zastaví až omezovač rychlosti při 250 km/h. Na první pohled vypadá i tohle jako nesmyslně hodně, ale gronos je stejně jako všechny ostatní verze třídy G z nabídky Mansory k mání i s pancéřováním a s takovou hmotností navíc se hromada výkonu bude hodit.

Vůz je označený „One of one“, třebaže jich vznikne osm. Ani to není mnoho, ale podle úpravce každý z osmi vybraných zákazníků bude mít možnost si vůz doupravit přesně podle svého. Na výsledné specifikaci bude záviset i cena; základ není známý, ale s žádnou lácí nepočítejme.

Lamborghini Urus se dočkalo tuningu od Mansory, výsledek je děsivý

Tuning

Reklama

Výběr článků

Načítám