Hlavní obsah

TRW vyvíjí vnější airbag, chránit bude posádku uvnitř auta

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilová divize společnosti TRW podle britského tisku pracuje na vnějším airbagu, který by chránil posádku uvnitř automobilu. Cílem je zejména zmírnění následků při bočních nárazech.

Foto: Profimedia.cz

Airbag vyvíjený TRW.

Článek

Aibagy jsou v dnešních automobilech samozřejmostí, v těch současných jich obvykle najdete alespoň šest. Kromě klasických řešení se objevují i nafukovací vaky umístěné přímo v zadních bezpečnostních pásech (Ford), airbagy mezi cestujícími vzadu (Toyota), případně airbagy na kapotě pro zmírnění následků při sražení chodců (Volvo).

TRW nyní vyvíjí vzduchové vaky, které by se nafukovaly z boku vozidla. Cílem je lépe chránit posádku při bočních nárazech. Airbag by se musel nafouknout těsně před srážkou, což je rozdíl proti současným airbagům – ty se vystřelí v momentě srážky. Z důvodů enormní náročnosti při vývoji se předpokládá, že boční vnější airbagy se do automobilů dostanou až za několik let.

TRW nyní testuje boční airbagy s objemem cca 200 litrů, které jsou dlouhé 2 metry, na výšku měří 70 centimetrů a mají tloušťku 15–20 centimetrů. K nafouknutí se používají dvě patrony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám