Hlavní obsah

Toyota chystá novou ostrou verzi elektrického SUV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inženýři japonské automobilky Toyota údajně pracují na výkonné verzi nového elektrického SUV bZ4X. S takovými zprávami přišlo hned několik zdrojů. Vedení automobilky údajně zatím zjišťuje, zda by vůz splňoval přísná kritéria divize GR Sport.

Foto: Toyota

Toyota bZ4X

Článek

Se zprávami o potencionálním vzniku ostré verze elektrického SUV Toyota bZ4X přišel server Autocar, který se odvolává na zdroje uvnitř největší japonské automobilky. O vzniku verze GR se ovšem spekuluje už od momentu, kdy Toyota na autosalonu v Tokiu ukázala SUV právě v koncepční variantě GR Sport.

Toyota GR Corolla přijíždí s nejvýkonnějším tříválcem

AutoMoto

Server Move Electric nedávno přinesl rozhovor s hlavním inženýrem modelu bZ4X Daisukem Idem, který potvrdil, že s inženýry z GR komunikuje. Stále ale dialog nenabral konkrétní obrysy. Podle něj je takový krok velmi složitý. S výkonem sice u elektromobilu není problém, ale obtíže může činit správná ovladatelnost. „To je vždy výzva,“ uvedl.

Foto: Toyota

Toyota bZ4X

Model bZ4X vznikl na sdílené platformě E-TNGA, která je velice flexibilní a podle mnohých by mohla pro verzi GR posloužit dobře. Důkazem je, že může hostit jednomotorové i dvoumotorové verze elektromobilů.

SUV se totiž bude vyrábět v obou variantách s výkony 210 a 215 koní. Platforma ovšem dovede pojmout i různé výkony, protože sesterský Lexus RX450e dorazí s výkonem 309 koňských sil.

Toyota chce zachovat exkluzivitu GR Corolly, vyrobí méně vozů, než chtějí zákazníci

AutoMoto

Na platformě E-TNGA později vzniknou další čtyři modely Toyota. Otázkou pak zůstává, zda mezi ně bude patřit i ostrá verze GR Sport pro bZ4X.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota Supra dostala manuální převodovku

Toyota vyslyšela volání fanoušků a supře k šestiválci přidala manuální převodovku. Úprav techniky je ale mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Výběr článků

Načítám