Hlavní obsah

Tesla prý zastavila vývoj levného elektromobilu, Musk zprávu popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt dostupného elektromobilu, jehož cena se měla pohybovat v přepočtu pod hranicí 600 000 Kč, měl být podle interních dokumentů zastaven, uvedla agentura Reuters. Přednost měl dostat vývoj robotického taxi.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo výrobce automobilů Tesla

Článek

Americká společnost Tesla, v současnosti nejúspěšnější výrobce elektromobilů, v minulosti několikrát zmiňovala vývoj dostupného elektromobilu, jehož cena se měla pohybovat okolo 25 000 dolarů. To je v přepočtu necelých 584 000 Kč.

Projekt byl veřejností označován jako Model 2 a mnozí ho vnímali jako další důležitý krok pro rozvoj automobilky i rozšíření elektromobility, neboť by zpřístupnil nové elektromobily širší skupině lidí. K tomu ale možná zatím nedojde, jak informovala agentura Reuters.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Nejdostupnějším modelem automobilky Tesla zůstává Model 3

Podle informací, které mají pocházet z interní komunikace v rámci automobilky, měli manažeři informovat zaměstnance, že dodavatelé by měli zastavit všechny své aktivity spojené s novým modelem. Zaměstnanci byli instruováni k zadokumentování vývoje modelu, aby nepřišel vniveč, a někteří inženýři měli být přeloženi na jiní pozice.

Automobilka na oslovení ze strany Reuters nereagovala, nicméně její šéf Elon Musk později na sociální síti X (dříve Twitter) zveřejnil příspěvek: „Reuters lže (opět).“

Důvodů k ukončení vývoje dostupného modelu, který byl v komunikaci uvnitř automobilky označován jako projekt H422/NV91, může být několik. Primárně se však zmiňuje upřednostnění vývoje robotického taxi, které by mělo vzniknout na stejné platformě a za použití stejné techniky, jaká měla být využita pro dostupný elektromobil.

Nabízí se tak i teorie, že automobilka pouze odsunula dostupný elektromobil na druhou kolej a prioritně se věnuje vývoji plně autonomního vozu, od kterého by později mohl být odvozen konvenční dostupný elektromobil.

Existuje však i možnost, že k ukončení projektu mohly vést změny na trhu. Poptávka po elektromobilech totiž značně ochladla, Tesla zaznamenala výrazný propad v prodejích a opomenout nelze ani sílící konkurenci z Číny, která expanduje do světa s cenově dostupnými a stále sofistikovanějšími vozy.

Elon Musk dříve zákazníky firmě Tesla získával, teď je podle průzkumu může odrazovat

AutoMoto

Test geniální i otravné Tesly Model 3 po modernizaci

Testy

Reklama

Výběr článků

Načítám