Hlavní obsah

Tesla po letech odkládání zahájila produkci futuristického pick-upu Cybertruck

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtyřletém zpoždění zahajuje americká automobilka Tesla oficiální výrobu futuristického pick-upu Cybertruck. Na svém twitterovém účtu to oznámil majitel společnosti, miliardář Elon Musk, který přidal i fotku zaměstnanců s prvním vyrobeným kusem v továrně Texan Gigafactory.

Foto: Tesla

První vyrobená Tesla Cybertruck

Článek

První vyrobený kus Tesly Cybertruck je dobrou zprávou pro ty, kteří si už v roce 2019 předplatili až mimozemsky vyhlížející pick-up, ale museli kvůli různým problémů včetně covidové pandemie čekat až do nynější doby. První modely by se údajně měly k zákazníkům dostat v září letošního roku.

Úspěšné zahájení produkce proběhlo v texaské továrně Texan Gigafactory, která má být domovem Cybertrucku. Na oslavu se tam s prvním kusem vyfotily desítky zaměstnanců Tesly a tento snímek sdílela nejen oficiální média značky, ale i sám Elon Musk.

Největší konkurent pro další elektrický pick-up Ford F-150 Lightning je stejně dlouhý (5,87 metru), ale vzhled má výrazně odlišný od čehokoliv, co máme dosud možnost vídat na silnicích. Karoserie je hranatá s ostrými rysy a vozu chybí tradiční svislá maska chladiče. Vůz je vyroben z ultratvrdé nerezové oceli, která je údajně odolná i proti kulkám ráže 9 mm.

Tesla bude pro Cybertruck nabízet tři varianty pohonů. Jednomotorová verze bude mít dojezd 400 kilometrů a z 0 na 100 km/h zrychlí za 6,5 sekundy. Utáhne ovšem 3,4 tuny, užitečné zatížení přesáhne 1300 kilogramů a cena bude startovat na hranici 39 tisíc dolarů (900 tisíc korun).

Verze s dvěma motory bude mít pohon všech kol, zrychlení z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy a utáhne 4,5 tuny. Její cena bude ovšem vyšší, pořídit ji bude možné za 49 900 dolarů (1,14 milionu korun).

Nejsilnější, třímotorová verze, bude využívat přelomovou motorovou platformu Plaid EV od Tesly a model bude startovat na ceně 69 900 dolarů (1,6 milionu korun). Specifikace jsou ovšem zajímavější než u levnějších verzí. Auto nabídne dojezd 800 kilometrů na jedno nabití, tažnou kapacitu 6350 kilogramů a zrychlení z 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy. Auto má navíc adaptivní vzduchové odpružení, nastavitelnou světlou výšku a řadu dalších vylepšení.

Cybertruck mimo jiné pojme do kabiny až šest pasažérů a nabídne minimalistickou kabinu, které dominuje sedmnáctipalcový displej infotainmentu.

Vůz je v současné době možné objednat pouze v USA, jeho příchod do kontinentální Evropy či Velké Británie je zatím nejistý.

Tesla Model S umí ujet i 2500 kilometrů bez zastávky u nabíječky, ale má to háček

AutoMoto

Reklama

Související články

Tesla si vzala zpět rekord na Nordschleife

Přetahovaná pokračuje. Poté, co si trůn pro nejrychlejší sériově vyráběný elektromobil na Severní smyčce okruhu Nürburgring uzmulo Porsche Taycan Turbo S,...

Výběr článků

Načítám