Hlavní obsah

Tesla opouští radary, asistenční systémy se spolehnou jen na kamery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tesla v úterý oznámila, že její nejprodávanější modely, Model 3 a Model Y, již nebudou používat radary, ale jen kamerový systém. Systém zvaný Tesla Vision bude nejprve integrován do automobilů dodávaných na severoamerický trh, a to už v nejbližších dnech.

Foto: Tesla Motors

Nový Autopilot od Tesly

Článek

Půjde o první tesly, které se při poskytování funkcí, jako je Autopilot či změna jízdního pruhu, plně spolehnou na zpětnou vazbu kamer.

Odstranění radarových senzorů směřujících dopředu je významným krokem. Většina výrobců automobilů spoléhá na radar, který pomáhá automobilu „vidět“ objekty v rychlosti, mít zpětnou vazbu ve špatném počasí a zhoršené viditelnosti.

Zrychlení na stovku za 1,1 sekundy? Tesla Roadster to má zvládnout díky pomocným tryskám

AutoMoto

Radarové senzory jsou ale relativně drahé a zpracování dat z nich vyžaduje značný výpočetní výkon ve vozidle. Tesla již dříve akcionářům tento krok naznačila. Generální ředitel Elon Musk ve svém tweetu 12. března rovněž uvedl, že společnost přejde na přístup „čisté vize“.

Podle Tesly je důvodem, proč byly modely 3 a Y vybrány jako první pro novou technologii, prostý fakt, že se jedná o nejprodávanější elektromobily značky. Značka věří, že velký objem dat z reálného světa zkrátí dobu optimalizace.

James May musel rozebrat svou teslu, protože se vybila baterie

AutoMoto

Některé funkce samořízení budou zpočátku kvůli bezpečnosti omezeny. Kalifornská automobilka však ujišťuje, že zákazníci, kteří si již objednali Model 3 nebo Model Y, ale nevěděli o této úpravě, budou informováni dříve, než vůz přijmou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám