Hlavní obsah

Tesla Cybertruck se má začít vyrábět už za rok. Bude ale dražší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elon Musk na výroční schůzi akcionářů společnosti Tesla oznámil, že stran pick-upu Cybertruck má špatné zprávy. Cena i specifikace se změní. Opět ale potvrdil start výroby v roce 2023.

Foto: Tesla

Koncept Tesly Cybertruck

Článek

Když automobilka Tesla před třemi lety představila koncept pick-upu Cybertruck, uváděla, že základní cena bude 39 900 dolarů (tehdejším kurzem cca 920 tisíc korun). Na výročním setkání akcionářů v americkém Texasu koncem minulého týdne však výkonný ředitel Elon Musk oznámil, že tento slib nedodrží.

Nejbláznivější auto od Tesly. Musk představil pick-up Cybertruck

AutoMoto

„Specifikace a ceny budou jiné. Nerad tak trochu přináším špatné zprávy. Myslím, že tak nějak nebylo možné předpokládat inflaci, kterou vidíme,“ nechal se slyšet. Co tím konkrétně myslel, však dále nevysvětlil.

V posledních měsících je však problémů v dodavatelských řetězcích automobilového průmyslu tolik, že zvyšovat ceny musí všichni a byl by skoro zázrak, kdyby Tesla dokázala udržet cenu cybertrucku na slibované metě, i kdyby to mělo být s dotacemi.

Cybertruck měl podle původních specifikací mít dojezd až 805 km na jedno nabití, uvézt až 1,6 tuny nákladu a utáhnout až 6350 kg těžký přívěs. Základem měl být jeden elektromotor pohánějící zadní kola, vrcholová verze měla mít tři a pohon všech kol. Jak se změní tyto specifikace, je také ve hvězdách.

Jsou Muskova vyjádření pro Teslu přítěží? Někdejší fanoušci neskrývají znechucení

AutoMoto

Zahájení výroby cybertrucku bylo také několikrát odloženo. Původní start výroby měl být už v roce 2021, tehdy ale přišla informace o odsunu na rok 2022. V lednu letošního roku to už měl být začátek roku 2023 a chvíli na to z webu Tesly všechny zmínky o startu výroby zmizely. V dubnu letošního roku Elon Musk oznámil, že cybertruck přijde v roce 2023.

V květnu zmizela možnost vůz předobjednávat pro zákazníky mimo Severní Ameriku a Mexiko, což také nepřidalo automobilce na důvěryhodnosti. Musk však nyní upřesnil start výroby zhruba na půlku příštího roku.

Jestli se tato predikce vyplní, je ale stále nejisté; Tesla má v odsouvání slibovaných startů výroby různých modelů bohatou historii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám