Hlavní obsah

Technologie pokročila, navrhnout elektrickou 911 bude snadnější, zní z Porsche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá automobilka Porsche se podobně jako většina dalších významných výrobců čím dál více angažuje na poli elektromobility. Vlajkovou lodí je v tomto směru sedan Taycan, kterého mají doplnit další modely. Naopak stálicí se spalovacím motorem zatím zůstává legendární 911. I jí by se ale měla elektrifikace v budoucnu dotýkat.

Foto: Porsche

Porsche 911 (992) Carrera 4S

Článek

Nic není nemožné. To jsou slova, která nedávno použil v souvislosti s elektrickým pohonem a sportovním vozem Porsche 911 šéf designu německé automobilky Michael Mauer v rozhovoru pro britský Autocar.

Zdá se tak, že Porsche zkrátka nevydrželo všeobecný tlak vyvíjený na výrobu elektromobilů a svolilo k vytvoření přinejmenším návrhů elektrické 911. Ještě před časem se přitom vedení nechalo slyšet, že na tento projekt vůbec nespěchá, a že nechce za každou cenu elektrifikovat něco, co by pak v praxi nemohlo fungovat.

Další elektrické Porsche? Nová 718 má být sportovním autem budoucnosti

AutoMoto

Háček u modelu 911 je v tom, že těží z tradiční konstrukce, tedy z motoru uloženého vzadu a z velmi nízké hmotnosti. Zachovat obojí, spojit vše s elektrickým pohonem a bateriemi, a přitom si zachovat stejně kvalitní jízdní vlastnosti, pak řada inženýrů v Porsche považovala za prakticky nemožný úkol. Zdá se ale, že došlo ke změně názorů.

„Silueta dnešní 911 je ikonická, a to musí zůstat. Během let jsme dokázali, že nová 911 je vždy 911. Možná, že s další generací ještě dokážeme model vyrobit se spalovacím motorem. Nevím. Jako designéři ale najdeme řešení,“ řekl.

Záchrana pro spalovací motory? Porsche začíná stavět továrnu na syntetický benzin

AutoMoto

„Jsme automobilka, která plynule přešla od vzduchového chlazení k vodnímu a najednou používáme i přeplňované motory. Proto je možná i elektrická 911 jako další příběh. Ve skutečnosti pak bude velmi jednoduché takové auto navrhnout,“ uvedl Mauer, podle kterého designérům uvolňuje ruce pokrok v technologiích na poli elektromobilů v posledních letech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám