Hlavní obsah

Tatra jako luxusní byt do terénu? Australský speciál se výprav do divočiny nebojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákladní automobily značky Tatra jsou dobře známé svou odolností a schopnostmi v náročném terénu, díky čemuž jsou využívány nejen na práci, ale také pro expediční účely. Tento australský speciál ale svou luxusní kabinou sahá na paty i luxusním bytům.

Foto: SLRV Expedition Vehicles

Expediční Tatra Phoenix 8×8 australské společnosti SLRV Expedition Vehicles

Článek

Když se řekne expediční tatra, můžeme si vzpomenout na celou řadu zajímavých výprav. Od cest Hanzelky a Zikmunda s Tatrami 805, expedici Lambaréné s Tatrou 138 nebo výpravu Tatra kolem světa s ikonicky upravenou Tatrou 815 GTC. Tím ovšem využívání tatrovek při výpravách do divočiny rozhodně neskončilo.

Nákladní vozy značky Tatra jsou dodnes používány jako základ pro různá expediční vozidla, ať už jde o terénní autobusy pro velké skupiny cestovatelů, nebo útulné příbytky pro menší skupinky. Nejnovější projekt australské společnosti SLRV Expedition Vehicles pak nejspíš představuje jednu z nejluxusnějších cestovatelských tatrovek, na jakou můžete narazit.

Základem projektu je Tatra Phoenix 8×8, kterou dodal australský dealer kopřivnické automobilky Offroad Trucks Australia. Jak je z fotografií patrné, krátká kabina dostala ochranný rám, přídavná světla a pevnostní nárazník s rámem a navijákem. Největší pozornost ale přitahuje zadní část.

Interiér na zakázku vyrobené nástavby vytváří prémiový vzhled už jen kombinací pískové metalické barvy na skříňkách, bílé kuchyňské linky z umělého kamene Corian a vinylové podlahy s dřevěným dekorem. Kuchyň má dvě protilehlé pracovní desky a nechybí v ní ani trouba kombinovaná s mikrovlnkou, lednice s mrazákem nebo myčka nádobí.

Pro stolování je připravena sedačka ve tvaru písmene U, která zajišťuje prostor až pro osm lidí. Nad stolovací částí je navíc ukryta dvoulůžková postel s elektrickým posunem, kterou lze jednoduše spustit nebo skrýt. Další lůžka jsou v zadní části, jsou integrovaná do boků vestavby. Lůžka jsou navíc vybavena sítí, takže je lze použít jako dodatečný úložný prostor.

Na konci vestavby je pak připravena i koupelna se sprchou a toaletou, před kterou vidíme ještě klasickou pračku. Díky velkým palivovým nádržím, nádržím na vodu, filtračnímu systému a masivním bateriím, jejichž dobíjení zajišťují i solární panely, by tak mělo být možné strávit s touhle expediční tatrovkou dlouhé dny mimo civilizaci bez ztráty komfortu běžného bytu.

Kopřivnická automobilka ukázala tatrovku jezdící na vodík

AutoMoto

Tatra vyvíjí náklaďák na dálkové ovládání

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám