Hlavní obsah

Takováto parkoviště by mohla pomoci velkým městům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samo o sobě jedno toto „vertikální parkoviště” moc nezmůže, ale postavte jich na sídlišti dvacet a problémy s frustrujícím hledáním parkovacího místa můžou být rázem ty tam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vertikální parkovací systém v Egyptě chce řešit problémy s parkovánímVideo: Reuters

 
Článek

Jestli takováto vertikální parkoviště opravdu pomůžou, zkoušejí ve čtyřsettisícovém egyptském městě Mansoura, kde je podle agentury Reuters s parkováním problém. Ovšem ve kterém větším městě problém s parkováním není.

Mechanický parkovací dům, který ukazuje video, je označen jako „chytré parkoviště” a je s ním spojena mobilní aplikace, ve které si lidé můžou rezervovat místo. První hodina stání přijde na 7 egyptských liber (9,30 Kč) a tři libry (4 Kč) za každou další.

Mohamed Youssef, ředitel společnosti Rokan Group, která je investorem této stavby, říká, že jich postaví v Egyptě víc a že všechny budou spolupracovat s mobilními aplikacemi. Cenu přístroje přesně neuvádí.

„Náklady jsou rozumné, takže my jakožto privátní sektor můžeme nabídnout občanům službu ve spolupráci se státem. (...) Tento prostor byl už dříve parkovištěm, ale takto můžeme z místa pro dvě auta vytvořit místo pro dvacet aut,” doplňuje Youssef.

Foto: Profimedia.cz

Vertikální parkoviště v New Yorku

Samozřejmě takovéto vertikální parkoviště není nový nápad, např. v USA již podobná fungují léta. Toto robotizované ale nevyžaduje obsluhu v podobě zřízence, takže jeho provoz může být levnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám