Hlavní obsah

Svět má novou nejdražší registrační značku, je na ní jediné číslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno písmeno P v rohu a jedno číslo 7 uprostřed registrační značky znamenalo nový světový rekord v ceně prodaného kousku. Neznámý kupující zaplatil v přepočtu přes 323 milionů korun na charitativní aukci v Dubaji.

Článek

Obchodování s registračními značkami, ač v Česku neznámé, je v řadě zemí světa poměrně běžné a sem tam padne nějaký rekord. Ten nejčerstvější je zároveň tím nejvýznamnějším - svět má díky němu novou nejdražší registrační značku.

Změnila majitele na dubajské aukci Most Noble Numbers, tedy Nejšlechetnější čísla, na níž se každoročně sejdou bohatí sběratelé a draží zajímavé číselné kombinace. Výtěžek aukce putuje na charitu One Billion Meals (Miliarda jídel), která má za cíl rozdat miliardu jídel hladovějícím lidem v 50 zemích světa.

Kde je tedy ten rekord? Značka „P 7“, kde je ovšem písmeno malé a v rohu a jediné číslo je uprostřed velké bílé plochy, se podle aukčního domu Emirates Auction, který událost pořádal, prodala za 55 milionů dirhamů, tedy zhruba 323,46 milionu korun. Předchozí rekord byl ve výši 52,2 milionu dirhamů.

Samozřejmě je na světě ještě jedna značka, která má potenciál být tou nejdražší. Je jí britská značka „F 1“, kterou vlastní podnikatel Afzal Kahn už od roku 2008. Občas ji v minulých letech nabídl na prodej tu za 14, jindy za 20 milionů liber (374, resp. 535 milionů korun současným kurzem) - dosud ji ovšem neprodal.

Aktuálně na webu své firmy uvádí, že značka není na prodej, „pokud nepřijde opravdu úžasná nabídka“. V roce 2013 dostal nabídku ji prodat za 6 milionů liber (tehdejším kurzem 180,6 milionu korun). Odmítl ji navzdory tomu, že i to by bylo nádherné zhodnocení investice do značky ve výši 440 tisíc liber - za tolik ji v roce 2008 koupil.

Registrační značka se na dubajské aukci prodala za 209 milionů

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám