Hlavní obsah

Své oblíbené první auto si princezna Anne pořídila ještě osmkrát, přitom jde o raritu

Novinky, laz

Reliant Scimitar GTE je autem, které bude vždy spojeno především s britskou princeznou Anne, která v sobotu slaví sedmdesátiny. Ke svým dvacátým narozeninám jeden model vozu s karoserií typu shooting brake dostala od rodičů, královny Alžběty II. a prince Philipa. Později si stejný typ pořídila ještě v osmi kusech.

Foto: Profimedia.cz

Reliant Scimitar při premiéře roku 1968

Článek

„Princezna Anne jedno takové měla, víte?” S touto hláškou se určitě setkáte, pokud se budete na britských fórech chtít dozvědět cokoli o shooting braku Reliant Scimitar GTE.

Naráží na otřepané začátky konverzace na automobilových srazech na ostrovech. To když se pyšný majitel vozu, kterých je aktuálně v Británii podle serveru Autocar jen kolem tisícovky, snaží zaujmout.

Krásný vůz je skutečně s osobou britské princezny neodmyslitelně spjat. V roce 1970 se do svého prvního vozu zamilovala natolik, že několikrát navštívila továrnu a dokonce byla i dvakrát přistižena při překročení rychlosti za volantem vývojového prototypu.

Každý z následujících scimitarů nosil registrační značku „1420 H“, která odkazuje na její čestnou pozici „náčelníka plukovníka 14. a 20. královských husarů“, jezdeckého pluku britské armády, který se datuje do roku 1922.

Podle britských médií má svůj první vůz s třílitrovým šestiválcem od Fordu princezna stále v garáži, stejně jako poslední kus, který již nosil značku Middlebridge. Společnosti, která na poslední tři roky, tedy od roku 1988 do 1990, vlastnila práva na výrobu GTE. Tehdy značka mířila do úpadku, aby v roce 2002 úplně zanikla.

Jediná dcera královny Alžběty II. slaví sedmdesátiny

Styl

Původní značku Reliant si nejsnáze motoristická veřejnost spojí s levným modelem Robin. Tříkolka měla v sedmdesátých letech svou cenou zastínit Mini. Jeremy Clarkson se v pořadu Top Gear zasloužil o publicitu tohoto auta několikanásobným převrácením během jedné reportáže. Odkázat mělo na omezenou stabilitu jednoho malého kola v přídi.

Scimitar GTE byl však zcela jiný, o poznání prestižnější vůz. Luxusní shooting brake měl od začátku šestiválec, hodnotnou kabinu a zajímavé tvary karoserie. Jméno Scimitar použil Reliant pro více karosářských variant sportovního vozu od roku 1964.

Foto: Profimedia.cz

Reliant Scimitar modelového roku 1972

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám