Hlavní obsah

Studenti z Ostravy vrátili lesk historické jawičce

Ostrava

Necelý rok trvalo týmu Restaurátorské dílny při Fakultě strojní VŠB – Technické univerzity Ostrava zrestaurovat historický motocykl Jawa 350 SV z roku 1934. Stroj pocházející ze sbírky, již před šesti lety daroval Moravskoslezskému kraji akademický sochař Miroslav Rybička, se stane součástí expozice nově budovaného muzea nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici.

Studenti z Ostravy vrátili lesk historické jawičce Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Před renovací byla motorka ve velmi špatném stavu, přes 30 let nešla nastartovat. „Nejhorší bylo, že byl poškozený rám. Protože ten motocykl jezdil s postranním vozíkem, tak byl zkroucený, proto jsme jej museli rozdělat, srovnat,“ popsal vedoucí Restaurátorské dílny Lukáš Kudrna s tím, že jednostopý veterán byl v totálním, dezolátním, nepojízdném stavu.

„Dost věcí bylo neoriginálních a ten motocykl byl černý. Postupem času na něm přibývaly další vrstvy laku, takže jsme je museli odstranit. Originální lak z roku 1934 byl až ten třetí,“ prozradil.

Foto: VŠB-TUO

Takto vypadala Jawa 350 SV před restaurováním.

Při opravě motocyklu využili studenti a zaměstnanci fakulty i moderní techniku jako 3D tisk nebo reverzní inženýrství. Postupy při restaurování jsou dokonce tématem diplomové práce jednoho ze studentů.

„Naším cílem bylo zachovat původní povrchové úpravy a zajistit díly, které odpovídají specifikaci jednostopého vozidla z roku 1934. Díly se nám nakonec podařilo sehnat prostřednictvím různých internetových aukcí, bazarů a kontaktů, které mám mezi veteránisty,“ vysvětlil Kudrna.

Přiznal, že levou stupačku se však sehnat nepodařilo, a tak ji strojaři museli ve spolupráci s kolegy z oboru uměleckého slévárenství odlít.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nyní se tým Restaurátorské dílny chystá na renovaci motocyklu značky Indian

Jawa 350 SV byl vzduchem chlazený jednoválcový motocykl, vyráběný firmou Jawa. V letech 1934 až 1936 vyrobila firma 2004 kusy. Restaurovaný motocykl pochází z pražské Zbrojovky Ing. F. Janeček. Při pátečním předvedení jej osedlal člen restaurátorů a student třetího ročníku univerzity Daniel Kaminský. „Je to úžasný pocit, sednout si na tuhle motorku. Jede neskutečně,“ zhodnotil po jízdě mladík, kterého k veteránům, jak řekl, přitáhl tatínek.

Legendární závodní Tatra, která vyhrávala Dakar, je vystavená v Národním technickém muzeu

AutoMoto

Restaurátorská dílna je společným projektem univerzity a hejtmanství, které na její provoz přispívá půlmilionem korun ročně. Jawa 350 SV je už druhým motocyklem, který zrenovovala. Tím prvním byla loni Jawa 250. Nyní se už tým restaurátorů chystá na třetí stroj, motocykl Indian scout 600 z dvacátých let minulého století.

„Čeká nás náročnější práce než na jawičce, ale bude to výzva,“ pousmál se vedoucí Restaurátorské dílny Kudrna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám