Hlavní obsah

Studenti v Brně zkonstruovali auta na stlačený vzduch

Závodní auta poháněná vzduchem z tlakových lahví zkonstruovali studenti Vysokého učení technického v Brně. Dvě lehká jednomístná vozítka, která jezdí rychlostí asi 40 kilometrů v hodině, vyšlou koncem týdne na závody do Maďarska.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Závodní auta poháněná vzduchem z tlakových lahví představili 13. května studenti Vysokého učení technického v Brně.

Článek

Stále to není tak efektivní pohon, aby vozítko dokázalo ujet stejnou vzdálenost jako auto na fosilní paliva nebo elektřinu, řekl jeden z brněnských konstruktérů David Smejkal. Je však možné, že stlačený vzduch poslouží jako doplňková, podpůrná technologie v kombinaci s jinými pohony. "Pomůže tak snížit spotřebu a omezit emise," uvedl Smejkal.

Závody v Egeru pořádá společnost Bosch Rexroth. Účastní se jich více než 40 týmů z pěti států střední Evropy. Brněnští studenti tentokrát věří v medailový úspěch. Před dvěma lety, při první účasti, získali ceny pro nejlepšího nováčka a za inovativní konstrukci. Loni se ve dvou závodních kategoriích umístili těsně pod stupni vítězů.

Nejlepší závodní pneumobily mají dojezd až deset kilometrů na vzduchovou lahev s objemem deset litrů a jezdí rychlostí až 45 kilometrů v hodině. Projekt pneumobilu vznikl v ústavu konstruování brněnské techniky v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám