Hlavní obsah

Stovky koní v miniaturním balení. Lucid představil elektromotor pro závodní auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonná jednotka americké automobilky Lucid, která už závodí v monopostech, má výkon 475 koní, ale váží jen 32 kilogramů. Jsou v ní technologie, které firma už používá v silničních autech.

Foto: Lucid

Elektrická pohonná jednotka Lucidu

Článek

Elektrické pohony dokážou nabídnout obrovskou hromadu koní v malém balení a novinka kalifornské automobilky Lucid je toho zářným příkladem. Firma představila elektromotor, který nabídne 475 koní, ale přitom spolu s reduktorem, diferenciálem i elektronikou váží jen zhruba 32 kg.

Navíc to není jen koncept. Podle Lucidu už jednotka jezdí v „předním závodním šampionátu elektrických monopostů“, což těžko může být něco jiného než seriál formule E. V něm všechny týmy využívají jako základ stejné auto, konkrétně Spark Gen3 od firmy Spark Racing Technologies.

Foto: Lucid

Elektrická pohonná jednotka Lucidu

Jednotka je v monopostu umístěna na přední nápravě jako dodatek k hlavnímu elektromotoru, pohánějícímu zadní kola, a má na starosti rekuperační brzdění.

Zajímavostí je, že jednotka využívá některé technologie ze silničního Lucidu Air; většinou to přitom bývá naopak, tedy že se technologie ze závodních aut postupně dostávají do vozů silničních. V tomto případě jde o způsob vinutí v elektromotoru a chlazení pomocí mikrotrysek.

Zdali bude k mání i mimo onen přední závodní šampionát, například pro nezávislé konstruktéry, kteří si chtějí postavit elektrické závodní auto, a případně v jaké ceně, automobilka nezveřejnila.

Elektrické SUV Lucid Gravity slibuje dlouhý dojezd a sedm sedadel

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám