Hlavní obsah

Speciální pomůcka usnadňuje hasičům zásah, elektromobil znehybní. Užívá se už i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči po celém světě mají novou zbraň na boj s požáry, nehodami a dalšími krizovými situacemi v rámci elektromobilů. Používají speciální zástrčku, která auto znehybní a připraví k bezpečnému zásahu.

Článek

Nouzová zástrčka od firmy Emergency-plug a Resqtec připomíná rukojeť nabíjecí pistole a skutečně se zapojuje přímo do míst, kde se běžně elektromobily nabíjejí. Pomůcku používají hasiči v Asii, USA, ale také v Evropě a konkrétně i v České republice, kde jsou jí vybaveny některé profesionální jednotky.

Pomůcka je určena pro elektromobily i plug-in hybridy a pracuje se zakořeněnou funkcí těchto vozidel, které se v případě nabíjení nesmí rozjet. I proto se zástrčka dává přímo do nabíjecí části, aby si auto myslelo, že stojí na nabíječce a zařadilo se do parkovací polohy.

Pro hasiče je tento stav žádoucí, protože prvotně řeší stabilizaci vozidla a jeho znehybnění při požárech, ale především ve chvíli, kdy je ve vozidle někdo zaklíněn. Zástrčka je také vybavena LED světelným značením, které má několik barev. V momentě, kdy se rozsvítí zeleně, je auto připraveno k bezpečnému zásahu.

Jak už jsme zmínili, v České republice jsou pomůckou vybaveny už některé profesionální jednotky, zvláště pak ve velkých městech nebo místech se zvýšenou koncentrací elektromobilů. Pořídit si ji ale mohou i dobrovolné jednotky, které mají předurčení na dopravní nehody.

Tesla nejspíš nebude smět inzerovat svá auta jako samořídící v domovském státě

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám