Hlavní obsah

Součástka za miliony. V dražbě se objevila převodovka z Porsche, ve kterém zahynul James Dean

V internetové dražbě serveru bringatrailer.com je k mání čtyřstupňová převodovka z Porsche 550 ročníku 1955. V září téhož roku byla ve voze, ve kterém tragicky zahynul herec James Dean. Prodejce to dokládá například potvrzením od automobilky.

Foto: Profimedia.cz

James Dean a jeho Porsche 550

Článek

James Dean, který cestoval ve svém voze Porsche 550 Spyder z Los Angeles do Salinasu 30. září 1955 byl ve sportovním voze doprovázen Rolfem Wütherichem.

V 15:30 byl Dean pokutován za překročení rychlosti, ale pokračoval v cestě s německým mechanikem. Asi o dvě hodiny později narazil do Fordu Tudor z roku 1950 s 23letým studentem za volantem. Dean byl na místě prohlášen za mrtvého.

Foto: repro bringatrailer.com

Převodovka z Porsche 550 Jamese Deana se draží do 29. května.

V polovině 50. let byl Dean ve Spojených státech hvězdou obrovského rozsahu. Desítky let po jeho smrti mnozí rádi zaplatí tisíce dolarů za předmět, který mu patřil.

Dokládá to zájem o převodovku ze zmíněného vozu, která v dražbě vydrží do 29. května, přitom již týden předtím dosahuje hodnota 128 tisíc dolarů, v přepočtu více než 2,6 milionu korun.

Z mrtvého dělají loutku. 3D model herce Jamese Deana ve filmu budí odpor

Film

Prodejce dokládá pravost kopií dopisu od Porsche, která ověřuje původ převodovky, a další dokumenty. Čtyřstupňová skříň byla údajně několik desetiletí uložena na neznámém místě než ji loni získal současný vlastník.

Po havárii zdemolovaný vůz prodala pojišťovna závodníkovi z jižní Kalifornie, který nechal převodovku oddělit od auta a uskladnit. V současné době se prodává namontovaná na ocelovém stojanu s nápravami, trubkami náprav, sestavami bubnových brzd a startérem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám