Hlavní obsah

Slavné Subaru Impreza 22B STI došlo znovuzrození. Ale jen jako umělecké dílo

Designér Rain Prisk na internetu zveřejnil snímek svého posledního díla - Subaru 2022b. Je moderním pojetím slavného Subaru Impreza 22B STI, japonského sporťáku zrozeného v rallye.

Foto: Subaru

Ilustrační foto

Článek

Rain Prisk si dal s návrhem toho, jak by v dnešní době a dle současného designu Subaru vypadal model Impreza 22B STI, skutečně záležet. Samozřejmě, auta toho mají na první pohled řadu společného. A nechybí označení STI.

Zajímavé je, že Prisk pro svůj výtvor použil červené logo Subaru. Na původním 22B STI i dalších vozech Subaru Tecnica International z té doby bylo vždy růžové.

Vůz, který designově vychází ze současné verze Subaru Impreza, je nejvíce odlišný tím, že se v návrhu jedná o kupé, aby co nejvěrněji napodobil svoji předlohu. Koncept dostal název 2022b a má například i obří zadní křídlo. Bohužel, autor konceptu poskytl pouze jeden pohled na vůz, takže s představou zadní části si musí pohrát fantazie.

Foto: Subaru

Subaru Impreza 22B STI

Legendární Subaru 22B, které slouží jako předloha pro koncept, se představilo v roce 1998 a bylo oslavou zisku titulu v seriálu rallye závodů WRC, kde Subaru triumfovalo o rok dříve. Japonci vyrobili jen 400 kusů, většinu pro domácí trh. Předpokládá se, že 16 kusů zamířilo do Velké Británie a 5 do Austrálie.

Test nového Subaru Outback: Nezklame

Testy

Limitovaná edice se vyznačovala 2,2litrovým plochým čtyřválcovým motorem s kovanými písty a výkonem 276 koňských sil. Vůz měl mimo jiné pětistupňovou manuální převodovku. V dnešní době má velkou sběratelskou hodnotu a je považován za jeden z nejexkluzivnějších japonských veteránů vůbec.

Anketa

Přáli byste si, aby Subaru reálně postavilo připomínku imprezy 22B STI?
Ano, v každém případě
95,7 %
Jen kdyby se značka vrátila na špici rallye
1,6 %
Ne, Mitsubishi Lancer Evolution bylo vždycky lepší
2,7 %
Celkem hlasovalo 507 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám