Hlavní obsah

Sedadlo v autě zkontroluje zdraví řidiče a nabije mu telefon, plánuje Ford

Evropská sekce automobilky Ford vyvíjí nové potahy sedaček s pomocí technologie 3D pletení. Podle zástupců firmy by to mohlo znamenat průlom jak pro Ford, tak hlavně pro jeho zákazníky.

Foto: Ford

Ford využije k výrobě potahů technologii 3D pletení

Článek

Technologie 3D pletení se v současné době používá především v oblasti běžecké obuvi, oblečení a nábytku, ale podle evropského Fordu je její využití prospěšné i v automobilovém průmyslu. Zákazníci si podle něj budou moci jednodušeji personalizovat design svého nového automobilu a vytvářet si různé přihrádky nebo kapsy přímo na sedadlech.

Auto roku 2020 v ČR už má finalisty

AutoMoto

Trojrozměrné pletení obecně může využívat různé tkaniny a materiály. Ford si proto slibuje, že bude moct přímo do sedaček implantovat ovladače oken nebo senzory, které by kontrolovaly zdraví řidiče. Automobilka navíc slibuje, že by sedačky mohly umět i bezdrátově nabíjet telefon.

Foto: Ford

Ford využije k výrobě potahů technologii 3D pletení

„3D pletení nabízí zajímavé možnosti, které posouvají hranice designu a umožňují cestujícím více a více pohodlí,“ podělila se o svůj názor Anais Castinelová, která se ve Fordu stará o interiéry. Princip 3D pletení je podobný, jako známý 3D tisk, ovšem místo plastu či kovu se jako materiál používá příze.

Sen o novém Fordu Capri stále žije. Tvrdí to šéf designu automobilky

AutoMoto

Při této metodě výroby se vytváří méně odpadu a není třeba šev a střih, čímž se snižuje počet výrobních kroků. Ford tvrdí, že 3D pletení bude využitelné i v dalších místech auta. Výhodou by mohly být třeba speciální omyvatelné materiály na palubní desku nebo v nákladovém prostoru, například při převozu domácích mazlíčků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám