Hlavní obsah

Seat Arona je další malé terénní auto do města

V malých crossoverech bude zase těsněji. Seat představil model Arona, který je vlastně sourozencem malého hatchbacku Ibiza. Kdo bude chtít klasický hatchback, pořídí klasickou ibizu. Kdo bude chtít něco víc moderního a chic, koupí si aronu. Je to takové auto do města nové doby.

Foto: Seat

Seat Arona

Článek

Základ je stejný – podlahová plošina MQB A0. Jen karoserie nahoře je s trošku jinými rozměry, je vyšší (o 99 mm), delší (o 79 mm) a má i větší zavazadlový prostor (400 l). S různými rozměry se změnilo i posazení cestujících uvnitř. Třeba sedáky jsou o 52 mm vepředu resp. 62 mm vzadu výš, takže člověk zde bude sedět vzpřímeněji. Samozřejmě že i světlá výška je jiná, ale zase ne tak výrazně. Narostla o pouhých 15 mm.

Foto: Seat

Seat Arona

Foto: Seat

Seat Arona

Pod kapotou se objeví moderní benzínové tříválce 1.0 TSI se 70 kW (95 k) a 85 kW (115 k). Komu jsou tři málo, může si objednat čtyřválec 1,5 litru se 110 kW. To je však motor pro sportovní verzi FR. Pak jsou tu i nafuky o shodném základu 1.6 TDI, které mají výkony 70 kW (95 k) a 85 kW (115 k). Příští rok se objeví i litrový motor spalující CNG a mimo Evropu i benzínová atmosférická šestnáctistovka s 81 kW (110 k).

Převodovky budou v nabídce tři. Manuální mají pět či šest stupňů a sedm stupňů pak má dvouspojkové DSG.

Vzhledově se auto řadí do tradiční designérské linie seatu, takže má moc elegantní velmi ostré hrany a sportovní nádech.

Foto: Seat

Seat Arona

Nový Seat Arona disponuje veškerými asistenčními, informačními a zábavními systémy, které již nalézají uplatnění v ostatních modelech SEAT. Mezi ně patří například Front Assist, adaptivní tempomat ACC, funkce Stop & Go (v kombinaci s ACC a převodovkou DSG), asistent pro rozjezd do kopce, asistent pro sledování únavy řidiče, senzory deště a světla, multikolizní brzda, bezklíčkový přístupový systém včetně tlačítka pro spuštění motoru, zadní kamera, 8“ dotykový displej a bezkabelová nabíječka se zesilovačem signálu GSM.

Arona na přání nabízí také asistenta pro upozorňování na vozidla přijíždějící ze stran při couvání, sledování slepého úhlu a parkovacího asistenta, který umožňuje zaparkování vozidla na podélné i kolmé parkovací stání.

Foto: Seat

Seat Arona

Zajímavé je, že auto bude mít až 68 různých kombinací lakování. Jak to? Protože střecha a A a C sloupky budou moci být lakované v šedé, černé či oranžové barvě.

Veřejnost auto poprvé uvidí na podzimním autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem a hned poté se začne prodávat. Cena ještě nebyla stanovena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám