Hlavní obsah

Se psem v autě jsme podle studie opatrnější řidiči

Novinky, laz

Většina šoférů je v řízení opatrnější, pokud v autě vezou psího pasažéra, alespoň podle průzkumu britského zastoupení značky Seat. Čísla z průzkumu napovídají, že ještě více se to týká mladších řidičů.

Foto: Seat UK

Ilustrační foto

Článek

Přesně 54 procent dotázaných řidičů tvrdí, že pokud v autě vezou psa, jezdí opatrněji. S průzkumem mezi majiteli psů, kteří své čtyřnohé mazlíčky převážejí autem, přišla Španělská automobilka Seat, respektive její britské zastoupení.

U mladších šoférů ve věku mezi 18 a 24 lety se jedná až o 69 procent. Řidiči nad 55 let svůj jízdní styl v tomto případě většinou nemění, jde jen o 42 procent.

Mít v autě psího parťáka pak na některé řidiče působí uklidňujícím způsobem. Přiznalo to 35 procent z dotázaných.

Volný výběh je v autě mimo zákon

Jízda se psem v autě však má svá pravidla. Více než třetina dotázaných si nebyla jista, jestli vůbec nějaká existují. Více než devadesát procent dotázaných pak nevěděla o sankcích, které se vážou k nedostatečné ochraně posádky a psa v této situaci.

5 konkurentů pro Škodu Enyaq. Přímého soka zatím nemá

AutoMoto

Český zákon o silničním provozu č. 361/2000 Sb. §52 v bodě 5 říká: „Při přepravě živých zvířat nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.“

Přesná specifikace toho, jak v autě psa upevnit, v České republice není. Pokud ale policista usoudí, že zvíře může představovat bezpečnostní riziko, pokuta se může vyšplhat na 2000 korun, ve správním řízení až 2500. Ke správnému upevnění slouží typicky buď klec nebo speciální popruhy do bezpečnostních pásů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám