Hlavní obsah

Rychlostní rekordy mají i popelnice a kolečkové křeslo. Právě byly přepsány

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie je země zcela vážně míněných, ale i naprosto kuriozních rychlostních rekordů, jak dokazuje nedávná událost s názvem Straightliners. Vznikly tam nové rekordy popelnice - doslova - a invalidního vozíku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové světové rekordy na motorizované popelnici a kolečkovém křesleVideo: PA, AP

 
Článek

Některým autům říkáme, že to jsou popelnice, protože jsou stará a opotřebovaná. I taková závodí - ale popelnice, o které bude řeč dnes, je opravdu popelnice. Zelená s víkem na malých černých kolečkách. A taky s motorem, jezdcem uvnitř a nově stanoveným rychlostním rekordem.

Oním jezdcem je osmadvacetiletý Andy Jennings z britského Swindonu. Šílený stroj obsahuje motor, převodovku a zapalování z motocyklu a řízení ze skútru pro uživatele se sníženou pohyblivostí.

Jennings chtěl stanovit vlastní světový rekord, ale nikdo se dosud nepokusil o rychlou jízdu v motorizované popelnici. Porotci z Guinnessovy knihy rekordů mu tedy stanovili minimální rychlost 30 mph (48 km/h), aby mělo smysl rekord zapisovat. Jennings dosáhl rychlosti lehce přes 43 mil v hodině, tedy 69 km/h.

Ostravské tramvaje jezdí osmdesátkou, jsou nejrychlejší v republice

Ekonomika

Při události nazvané Straightliners a konané na letišti v Elvingtonu v Yorkshiru, kde svého rekordu dosáhl Jennings, byl prolomen ještě jeden rekord - v rychlosti kolečkového křesla.

Zásluhy za ten patří Jasonu Liversidgeovi, a to s rychlostí 66,826 mph, tedy 107,523 km/h. A třebaže jeho stroj vypadá jako sedačka na platformě elektromobilu, Liversidge k životu kvůli onemocnění nervů skutečně potřebuje kolečkové křeslo. Na motorce či v autě jezdit nemůže.

Strůjce nejrychlejší kůlny chce i titul nejrychlejšího kolečka

AutoMoto

Kromě těchto dvou strojů ve videu vidíme i „Kolečko rychlosti” britského konstruktéra Kevina Nickse. Ten je stavitelem nejrychlejší kůlny na světě a letos na jaře postavil motorizované kolečko s cílem být v této disciplíně nejrychlejší na světě.

Události se zúčastnil, ale svůj cíl si splnil už v průběhu srpna, kdy se svým kolečkem dosáhl rychlosti 44,6 mph (71,76 km/h). Tento rekord je první na světě, podobně jako u motorizované popelnice, a Nicks musel překonat metu 42,5 mph (68,38 km/h), aby byl rekord uznán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám