Hlavní obsah

Rolls-Royce odtajnil název nového modelu, přijde příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok začne Rolls-Royce prodávat otevřenou verzi kupé Wraith. Čtyřmístný mimořádně luxusní roadster dostal název Dawn (v překladu rozbřesk, svítání). Automobilka nový model představila v Kalifornii na dealerské konferenci, první snímky zatím pro veřejnost nejsou k dispozici.

Článek

Dawn se začne prodávat v prvním čtvrtletí příštího roku. Technika vychází z kupé Wraith. Tento model je dvoudveřovým fastbackem (sportovně střižený liftback). Ačkoli je dramaticky tvarovaný wraith s délkou 5269 mm velké auto, mezi ostatními rollsy jde o nejmenší model.

Hmotnost je ovšem enormní, jako u Rollse téměř vždy – 2360 kg. A otevřená verze s elektromechanickým odjišťováním střechy ještě pár desítek kilogramů jistě přidá.

Předpokládáme stejnou pohonnou jednotku i pro otevřenou verzi jako u wraithu. To znamená dvanáctiválec s výkonem 632 koní (465 kW), hodnota točivého momentu činí 800 Nm dostupných už od 1500 otáček. Dynamika je díky tomu špičková, zrychlení 0–100 km/h je otázkou 4,6 sekundy.

Název Dawn již britská superluxusní značka jednou použila – mezi lety 1950 až 1954 jej nesly speciální otevřené automobily, kterých se vyrobilo pouhých 28 kusů.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Wraith (2013)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám