Hlavní obsah

Řízení bez zadrženého průkazu není trestný čin

Právo, mak, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadržení řidičáku policií při hrubém dopravním přestupku od 1. července nemusí pro člověka znamenat konec řízení vozidla. Za opětovné usednutí za volant mu hrozí jen šestibodový postih a pokuta. Samo odebrání průkazu policií není pravomocným rozhodnutím o zákazu řízení, vězení za maření úředního rozhodnutí tak šoférovi nehrozí.

Článek

Trestného činu se dopouští až v momentě, kdy o zákazu řízení rozhodl obecní úřad.

"Je to tak. V době, kdy se vede správní řízení a není vydáno pravomocné rozhodnutí, tak se řidič dopouští pouze přestupku, nejde o trestný čin," uvedla pro Právo Pavla Kopecká z policejního prezidia. "Za volant by ale rozhodně neměl," zdůraznila.

Pokud řídit bude a policie jej dvakrát chytne, získá dvanáct bodů a okamžitě na silnicích končí. Když se ale kontrolám vyhne, může si výrazně zkrátit trest zákazu řízení, o kterém pravomocně rozhodují obecní úřady. "Řízení může trvat několik měsíců i celý rok," řekl Právu Josef Mihalík z pražského magistrátu.

Lhůta zákazu řízení se ale počítá ode dne, kdy byl přestupek spáchán. Může tedy nastat situace, že řidič 1. července spáchá přestupek a policista mu sebere průkaz, ovšem správní řízení na obecním úřadě se protáhne třeba na 11 měsíců s výsledkem: zákaz řízení na jeden rok. Pokud řidič bez průkazu jedenáct měsíců s rizikem bodové ztráty jezdil, za volant pravomocně nebude moci jen jediný měsíc. Jestliže úřad zvládne řízení rychle, může se řidič odvolat, pak je rozhodnutí na ministerstvu dopravy. A rozhodování se znovu natáhne.

"Správní úřad by měl jednat rychle, aby takového řidiče vystavil riziku trestného činu, pokud za volant usedne," uvedl bývalý šéf středočeské dopravní policie Stanislav Huml. Řada úřadů se ale bojí, že je policie od července přestupky zahltí a nebudou je zvládat vyřizovat.

Nastat ale může i případ, kdy se správní úřad s policií neztotožní a řidiči udělí jen pokutu bez zákazu řízení. Podle právníků se potom může stát, že se řidiči budou u soudů domáhat náhrady škod, které jim vznikly tím, že nemohli auto používat.

"Samy úřady jim žádné odškodnění nedají, budou se muset soudit. Měli by šanci uspět," sdělil Právu advokát Michal Vogel.

Výběr článků

Načítám