Hlavní obsah

Řidiči po nehodách sdílejí obtisknutá loga automobilek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilové airbagy jsou dnes považovány za běžný standard, ale obecně u nich platí, že jejich použití je bezpečné jen při dodržení všech pravidel. V některých případech totiž dokáže technologie způsobit ošklivé zranění jako na nedávno sdílené fotografii ze sociální sítě Reddit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Automobilový airbag je nezpochybnitelně jedním z nejlepších vynálezů, který je s motorismem spojen. V letošním roce tento bezpečnostní prvek slaví 70 let od svého vzniku (vynález Johna W. Hetricka byl patentován v roce 1952) a během jeho používání zachránil životy milionům řidičů po celém světě.

Logo na volantu může zranit posádku, Mazda kvůli tomu svolává 260 tisíc aut

AutoMoto

První airbag v sériově vyráběném automobilu se objevil v americkém Chevroletu Impala už v roce 1972, ale dnes už auto bez airbagů prakticky neseženeme. Technologie je pevně zakotvena v automobilovém průmyslu. Pokud ale chceme, aby airbag zafungoval správně, musíme ho správně použít.

Ošklivá zranění, která se v posledních dnech objevila na sociální síti Reddit nebo na Twitteru, mohou být způsobena vystřelením airbagu v momentě, kdy řidič špatně drží volant, což je rovněž velice důležité.

Pokud jej totiž držíme správně v pozici tři čtvrtě na tři, nemělo by se rukám nic stát. Pokud ale držíte volant jednou rukou v pozici 12, hrozí, že se vám na ruce objeví ošklivé „tetování“ od loga automobilky umístěného uprostřed volantu. Právě pod ním se totiž airbag i s patronou ukrývají.

Bezpečné džíny pro motorkáře v sobě skrývají airbag

AutoMoto

Funkce předních i bočních airbagů je také přímo úměrná tomu, zda je řidič či spolujezdec připoutaný. Pokud není, hrozí vážné zranění páteře, krční páteře, hlavy. Když je ale vše v pořádku, airbag pomůže zachytit hlavu při prudkém pohybu vpřed.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám