Hlavní obsah

Řidič bez rukou driftoval v rekordní rychlosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polák Bartosz Ostalowski je i po amputaci paží profesionálním drifterem. Na konci září vytvořil Guinnessův světový rekord pro nejrychlejší drift, tedy řízený smyk, při řízení nohama.

Článek

Ostalowski vytvořil rekord s BMW M3, které uvedl do řízeného smyku v rychlosti 276,8 kilometru za hodinu, poté udržel rekordní rychlost 231,66 km/h v měřicí zóně 50 metrů. Podařilo se mu udělat maximální úhel driftu 60 stupňů.

Pokus o rekord byl proveden na letišti Pila v Polsku a byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů.

Ostalowski přišel o ruce nad loktem v roce 2006 kvůli nehodě na motocyklu. To mu ale nezabránilo jít za svým cílem stát se profesionálním závodníkem ve specifické disciplíně driftování, která vyžaduje perfektní koordinaci plynového, brzdového pedálu a řízení. To vše Polák zvládne nohama.

Nyní soutěží v polském šampionátu v driftu s BMW M3 generace E92, který je speciálně upraven a poháněn sedmilitrovým osmiválcem o výkonu až 1 000 koní a točivém momentu 1 280 newtonmetrů.

Výkon putuje na zadní kola přes osmistupňovou převodovku ZF, kterou Ostalowski sám řadí přes postroj na pravém rameni.

Nevidomý za volantem rallycrossového speciálu. Petr Haluška neřídil ostrou felicii naposledy

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám