Hlavní obsah

Rekordní vůz z Goodwoodu je v prodeji. McMurtry Spéirling stojí 23 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silnici se s ním nesvezete, ale na závodních tratích bude máloco rychlejšího. Tedy, pokud se vám poštěstí stát se jedním ze stovky majitelů miniaturního elektrického hypersportu McMurtry Spéirling.

Foto: McMurtry

McMurtry Spéirling Pure

Článek

Pokud vám jméno automobilu McMurtry Spéirling nic neříká, jistě nejste sami. Elektromobil téměř neznámé britské automobilky přitom má na svém kontě opravdu enormní úspěch - před rokem stanovil nový rekord na trati závodu do vrchu na Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Necelých 1,9 km dlouhou trať zajel za 39,081 sekundy, o víc než osm desetin rychleji než speciální závodní elektro-placka Volkswagen ID.R. K tomu na konci loňského roku přidal zrychlení na 60 mph (97 km/h) za 1,4 sekundy.

Foto: McMurtry

McMurtry Spéirling Pure

Tehdy to ještě byl prototyp, nyní se můžeme podívat na produkční kousek, byť jen na ilustracích. Vůz dostal přídomek Pure a bude k mání stovce zákazníků v ceně od 820 tisíc liber (22,6 milionu korun) bez daní.

Automobilka zatím nezveřejnila přesné specifikace, uvedla však, že 3,45 m dlouhý, 1,58 m široký a 1,02 m vysoký vůz váží méně než 1000 kg. Navzdory miniaturním rozměrům se do něj mají vejít lidé až dvoumetrové výšky a 150kg hmotnosti.

Foto: McMurtry

McMurtry Spéirling Pure

Jeho elektrické pohonné ústrojí nabídne 1013 koní, baterie má kapacitu 60 kWh, nabití má trvat 20 minut a energie má stačit k ujetí 10 kol na okruhu Silverstone pod plným plynem. Zajímavostí je také aktivní aerodynamika využívající lopatkové kolo jako u větráku, díky němuž má být boční přetížení v zatáčkách až 3 G.

Co ovšem spéirling nenabídne, je jízda po silnici. Nesplňuje homologační předpisy pro veřejný provoz, takže bude výhradně okruhovou hračkou. Doručování zákazníkům začne v roce 2025.

Festival rychlosti v Goodwoodu má nového rekordmana. Slyšel o něm jen málokdo

AutoMoto

Reklama

Související témata:
McMurtry Spéirling

Výběr článků

Načítám