Hlavní obsah

Rekordní akcelerace. Elektromobil Pininfarina Battista je na stovce za méně než dvě sekundy

Elektrický hypersport Pininfarina Battista je rychlý, ale nyní víme přesně, jak moc. Podle automobilky jde v současnosti o nejrychleji zrychlující silniční vozidlo na světě.

Foto: Pininfarina

Pininfarina Battista

Článek

Studio Pininfarina už se nesoustředí jen na design, zveřejnilo údaje o výkonu svého elektrického hypersportu Battista. Na demonstraci na dubajském autodromu ve Spojených arabských emirátech, kde vůz měl svůj dynamický debut na Blízkém východě, slavil elektromobil sérii světových rekordů, kterých bylo nedávno dosaženo v posledním kole homologace.

Výkonnostní údaje battisty byly zaznamenány a ověřeny v italském Nardò v rámci globálního testovacího a vývojového programu vozidla na začátku tohoto roku. Zrychlení z nuly na 96 km/h je otázkou 1,79 sekundy. Z nuly na 100 km/h zrychlí za 1,86 s, z nuly na 193 km/h za 4,49 s a z na 200 km/h je za pouhých 4,79 s. Nejvyšší rychlost činí 350 km/h.

Tato čísla jej pasují na nejrychleji zrychlující vozidlo s povoleným silničním provozem, alespoň dokud se Rimac nerozhodne vylepšit výkonové specifikace modelu Nevera.

Nejrychlejším elektromobilem je chorvatský Rimac

AutoMoto

„Dokonale optimalizované rozložení hmotnosti a nízké těžiště jsou základem tohoto výsledku,“ řekl šéfinženýr Paolo Dellacha.

Vůz má čtyři elektromotory, které produkují kombinovaný výkon 1417 kW, 1900 koní, a točivý moment 2300 Newtonmetrů. Chorvatský Rimac dodává baterii o kapacitě 120kWh, tvarovanou do T a namontovanou nízko pro lepší řízení hmotnosti.

Foto: Pininfarina

Pininfarina Battista

Každé auto je ručně vyrobeno v Itálii a jeho dokončení zabere celkem přibližně 1250 hodin. Výroba je plánována na 150 vozů s cenami od 2,2 milionu eur, v přepočtu 53,5 milionu korun.

Výroba byla zahájena v červenci a nyní probíhají první dodávky zákazníkům. Poprvé jsme vůz viděli v roce 2018 během motoristické výstavy v kalifornském Monterey.

Foto: Pininfarina

Pininfarina Battista

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám