Hlavní obsah

Nejrychlejším elektromobilem je chorvatský Rimac

Supersport Rimac Nevera je nejrychlejším sériovým elektromobilem na světě poté, co dosáhl rychlosti 412 km/h, oznámila automobilka v úterý.

Článek

Rekordní jízda se uskutečnila na trati v německém Papenburgu, která je známá svými čtyřkilometrovými rovinkami. Rimac Nevera byl nastaven na režim nejvyšší rychlosti, díky kterému má snížený odporu vzduchu a zároveň dostatečný přítlak, aby byla zajištěna stabilita.

Miro Zrnčević, hlavní testovací a vývojový jezdec Rimacu, využil naplno výkon 1408 kW, 1914 koní a 2360 Nm točivého momentu systému složeného ze čtyř elektromotorů. Ty čerpají energii ze 120kWh baterie. Stejně jako všechna zákaznická vozidla byl i rekordní vůz obut do pneumatik Michelin Cup 2R.

Rimac Nevera hlásí rekordně rychlé dobíjení, využít má až 333 kW

AutoMoto

Kromě rekordu nejvyšší rychlosti mezi elektromobily je Rimac Nevera také nejrychlejším sériově vyráběným vozidlem ve sprintu na čtvrt míle, který zvládne za 8,582 sekundy.

Vůz dodaný zákazníkovi má maximální rychlost omezenou na 350 km/h, ale může být upraven tak, aby teoreticky dosáhl hodnoty až 412 km/h za kontrolovaných podmínek na speciálních akcích podporovaných automobilkou.

Ti nejrychlejší jezdí stále na benzin

I když je Nevera nejrychlejším sériově vyráběným elektromobilem na světě, od nejrychlejších produkčních „spalováků“ je relativně daleko.

Koenigsegg Agera RS s výkonem 1341 koní je oficiálně nejrychlejším sériovým vozem na světě s maximální rychlostí 447 km/h naměřenou v roce 2017. Překonal hodnotu 431 km/h, kterou stanovilo Bugatti Veyron 16.4 Super Sport v roce 2010.

SSC Tuatara má konečně regulérní rychlostní rekord, slíbených 500 km/h to ale není

AutoMoto

Nicméně jsou i některé hypersporty, kterým naměřili ještě vyšší maximální rychlosti. V roce 2019 dosáhlo Bugatti Chiron Super Sport 300+ rychlosti 490,5 km/h, ale tato jízda byla zaznamenána pouze jednosměrně.

A v roce 2020 americký vůz SSC Tuatara dosáhl rychlosti 455 km/h, ale nebyl homologován pro silniční provoz.

Reklama

Výběr článků

Načítám