Hlavní obsah

Range Rover Sport v elektrické verzi má dorazit ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Range Rover Sport v elektrické podobě je za rohem a brzy jej má následovat „velký“ elektrický Range Rover. Pro značku je nejdůležitější uvést na trh auta v co nejlepší formě i za cenu zpoždění.

Foto: Land Rover

Současný Range Rover Sport

Článek

Plánovaný elektrický Range Rover bude mít záhy menšího sourozence. Verze Sport také dostane elektrické provedení. Má se odhalit ještě letos a sloužit jako luxusní rival vozů jako Lotus Eletre či elektrické Porsche Cayenne, které je zatím v přípravě.

Novinka má být jedním ze šesti elektromobilů značek Land Rover a Jaguar, které se odhalí do roku 2026. Je to o jedno auto méně, než plánoval bývalý šéf JLR Thierry Bolloré. Současný ředitel Adrian Mardell nedávno zveřejnil zpomalení uvádění nových elektromobilů na trh s cílem, aby byly připravené co nejlépe.

„Dáváme si na čas, abychom zajistili, že uvádíme na trh to nejlepší, co jsme kdy vyvinuli,“ cituje ho britský web Autocar. „Jsme odhodláni naplnit plán na delší dobu, a sice že do roku 2030 budou elektrifikované všechny naše produkty,“ dodal.

Range Rover královny Alžběty II. je na prodej v aukci

AutoMoto

Do roku 2026 mají přijít čtyři elektrické land rovery. Kromě sportu a „velkého“ range roveru, které budou stát na upravené platformě MLA, již využívají současné modely se spalovacími motory, se chystají také dvě menší auta na nové platformě EMA. To by mohli být nástupci modelů Evoque a Velar.

Jaguar zase má do roku 2026 ukázat elektrické GT s vysokým výkonem a luxusní SUV, konkurenta pro Bentley Bentayga. Oba tyto vozy mají stát na vlastní platformě označené JEA. Následovat má luxusní limuzína, konkurent BMW i7 - a tedy duchovní nástupce modelu XJ.

To ale nebude dvakrát brzy. „Příští velká věc bude bateriový elektromobil na platformě MLA,“ řekl Mardell. „Pak přijdou středně velké elektrické land rovery a až potom Jaguar,“ dodal.

Nerozhovořil se na téma dynamiky, kapacity baterií či dojezdu, již dříve ale automobilka ujistila, že land rovery a range rovery s elektrickým pohonem budou mít stejné schopnosti dojet kamkoliv, jako současné modely se spalovacími motory. Právě doladění schopností může stát za jistým zpožděním proti Bollorého plánům: „To je pro nás klíčové, a pokud to bude trvat o pár měsíců déle, týmu to umožníme,“ řekl Mardell.

Elektrický Range Rover na prvních snímcích

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám