Hlavní obsah

Rallye historických aut v Havaně ukazuje lesk i bídu kubánského motorismu

Na Kubě běžně jezdí spousty starých amerických aut, ovšem používají se tam nejen jako auta ke každodenní dopravě a vození turistů. Kubánci je milují a pořádají rallye veteránů. Jedna taková jízda proběhla 4. listopadu v Havaně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rallye přesnosti veteránů projela HavanouVideo: Reuters

 
Článek

Kuba je rájem starých, zejména amerických aut, což způsobila hlavně přísná omezení dovozu nových aut za několik posledních desetiletí. Novější auta jsou extrémně zdaněná a obchod s nimi vládou bedlivě hlídaný.

Ta stará se ale, přestože musí sloužit jako každodenní dopravní prostředky, těší zájmu fanoušků. V neděli uspořádali jízdu přesnosti hlavním městem Havanou - bez satelitní navigace, jen s papírovým rozpisem v ruce.

„Stará auta jsou součástí kubánské identity. Patří k našemu každodennímu životu a jsme rádi, že byla 'zmrazena v čase',” říká Alberto Gutierrez, prezident kubánského automobilového klubu A lo cubano.

Ovšem zmrazení v čase znamená pro každodenní život Kubánců nemalé problémy. Zaposlouchejte se do videa v čase 0:43 - červený Buick Century Sedan se rozjíždí za charakteristického dieselového klapotu.

Takovým způsobem je totiž na Kubě udržována při životě řada starých „amerik” - kvůli snazší dostupnosti náhradních dílů do nich byly v minulosti implantovány jiné, často dieselové nebo sovětské motory.

Reklama

Výběr článků

Načítám