Hlavní obsah

Prodej motocyklů v Česku roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani pandemie covidu nepřerušila růst počtu nově registrovaných motocyklů v Česku. V loňském roce jich lidé registrovali přes 26 500, což bylo meziročně o čtyři procenta více, individuálně dovezli navíc ze zahraničí 16 000 motocyklů ojetých. Na veletrhu Motosalon na brněnském výstavišti to řekl tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Číslo z loňského roku dokazuje, že Česko je zemí tradičně zaměřenou na motocykly. Dokázal to i vývoj v době pandemie, kdy počty registrovaných osobních aut klesaly, ale u motorek počty registrací rostly,“ uvedl Pokorný.

Počet registrací motorek rostl i v roce 2022, kdy se výrobci i dovozci potýkali s výpadky v dodavatelském řetězci a dodávky byly pomalejší. Češi i přes to v roce 2022 registrovali 25 500 nových motocyklů.

„Ani inflace nepoznamenala rostoucí trend, který je patrný od roku 2017. A to u motocyklů registrují 53 procent strojů soukromé osoby, u osobních automobilů je to pouze čtvrtina,“ upozornil Pokorný.

Do počtu registrovaných motorek se počítají i čtyřkolky a například ve městech oblíbené skútry. Jejich obliba začala silně růst po roce 2008, kdy začalo být kvůli změně zákona možné skútr řídit i s oprávněním skupiny B na osobní automobily.

„Nejoblíbenější značkou motocyklu v Česku je dlouhodobě Honda, v posledních letech se na druhé místo dostala čínská značka CF moto, loni obsadila třetí místo Yamaha. Asi deset procent registrací motocyklů tvoří čtyřkolky, čtvrtina registrací připadá na skútry,“ doplnil Pokorný.

Veletrh Motosalon od čtvrtka do neděle obsadil pavilony P, F, G1 a Z brněnského výstaviště.

Nadšenci pro jednu stopu se chystají do Brna, startuje Motosalon

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám