Hlavní obsah

Praha si novými radary počíhá na řidiče

– PRAHA

Zvýšení bezpečnosti na silnicích v Praze má pomoci instalace automatických zařízení na měření rychlosti automobilů. Městská rada na návrh náměstka primátora Rudolfa Blažka schválila nákup dvaceti těchto zařízení v celkové hodnotě 37 miliónů korun. Radary budou umístěny na vybraných rizikových komunikacích a údaje ze zařízení bude zpracovávat městská policie.

Článek

"Dopravní nehodovost a počet úmrtí na pražských komunikacích stoupá. V roce 2005 zemřelo při nehodách v Praze 65 lidí, to je o pět více než rok předtím. Negativní trend pokračuje i letos, kdy za první tři měsíce roku byl oproti stejnému období loňského roku počet dopravních nehod vyšší o 21 procent a bohužel byl vyšší i počet obětí těchto nehod o tři," uvedl Blažek.

Zdůraznil, že bezpečnost na pražských komunikacích se tak stává zásadním problémem ohrožující bezpečnost obyvatel a návštěvníků Prahy. Vzhledem k tomu, že hlavní příčinou nehod s tragickými následky je nepřiměřená rychlost řidičů, bylo doporučeno dvacet rizikových lokalit v hlavním městě, kde by měly být umístěny radary k měření rychlosti.

Město počítá s instalací deseti těchto zařízení pro tzv. měření poměrové - na delších úsecích komunikací, které sledují snížení rychlosti dopravního toku. Dalších deset radarů má sloužit pro bodové měření uplatňované na konkrétních místech - zejména v blízkosti škol a zvýšené možnosti konfliktu mezi řidiči a chodci (podrobnější informace v příloze).

Pokutovat bude městská policie

"Změna legislativy od 1. července letošního roku umožňuje využití městské policie pro dohled nad dodržováním povolené rychlosti na pozemních komunikacích a strážníci budou oprávněni postihovat řidiče za její překročení," připomněl Blažek. "Měřící systémy pořídí potřebnou dokumentaci k předvolání řidiče a jeho sankcionování, městská police bude data stahovat a dále vyhodnocovat a zpracovávat. Pokuty ukládané řidičům za přestupky budou odevzdávány do rozpočtu města."

Nová pravomoc městské policie podle Blažka umožní, aby Policie ČR, která doposud řidiče sankcionovala, uvolnila více policistů pro přímý dohled nad provozem na komunikacích, jeho řízení a řešení dopravních nehod. "I to bude mít vliv na zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu," zdůraznil.

Pražené prý souhlasí

"Radary považujeme za velmi potřebné a víme, že i Pražané je uvítají. Podle rozsáhlého průzkumu veřejného mínění vypracovaného pro městskou policii podporuje 88 procent obyvatel Prahy umístění viditelně označených radarů k měření rychlosti v místech častého porušování nejvyšší povolené rychlosti," dodal Blažek.

Místa, kde nové radary v následujících měsících najdete, je popsán na stránkách magistrátu, kde je uložen ve formátu pro MS Word.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením počtu míst kontrolovaných radary?
Ano
60,6 %
Ne
39,4 %
Celkem hlasovalo 3544 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám