Hlavní obsah

Pouštní dravec jménem Rinspeed Bedouin

Novinky, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní ročník ženevského autosalonu je dávno minulostí a automobilky a designerská studia se již připravují na příští ročník. Ani tentokrát se na domácím autosalonu neopomnělo vytáhnout známé studio Rinspeed ze švýcarského Zumikonu. Pod vedením Franka M. Rinderknechta prezentovalo kreaci v podobě upraveného porsche s názvem Bedouin.

Foto: Pavlína Kurková

Při Moravské besedě.

Článek

Originální design je u vozů z Rinspeedu vždy zaručen, kromě něj se však automobily švýcarské firmy vyznačují i jinými vymoženostmi. Stejně jako loňský model Presto, se i Bedouin dá pouhým stisknutím tlačítka a následnou reakcí elektromotorů proměnit z dvoumístného na čtyřmístný a naopak.

Bedouin je patrně nejrychlejší vůz na světě, jezdící na zemní plyn. Šestiválec s dvěma turbodmychadly se pyšní výkonem 309 kW/420 koní. Impozantní je maximální točivý moment 560 Nm již při 2700 otáčkách za minutu. Z nuly na stovku se Bedouin dostane za 5,9 vteřiny. Maximální rychlost vozu je však elektronicky omezena na 250 km/hod.

Předchozí modely z dílny Rinspeedu, včetně Presta, se vždy objevily i na domácím autosalonu v Brně. Zprostředkovatel vystavovatelských aktivit Rinspeedu v moravské metropoli je společnost z Českého Těšína Olza Trading, která se na vývoji modelu Presto i finančně podílela.

Historie designerského studia Rinspeed se začala psát v roce 1977, kdy jednou z hlavních náplní studia byly úpravy vozů pro tělesně postižené.

Základní technická data Rinspeed Bedouin
Rozměry
Délka4458 mm
Šířka1975 mm
Výška1458 mm
Rozvor2350 mm
Motor
Porche 966, šestiválec s dvěma turbodmychadly
Obsah:3600 ccm
Výkon:309 kW/420 koní
Max. točivý moment560 Nm
Převodovka
Šestistupňová manuální
Zdroj: Rinspeed

Reklama

Výběr článků

Načítám