Hlavní obsah

Porsche se s Red Bullem nedohodlo, společný tým ve Formuli 1 nevznikne

Automobilka Porsche v oficiálním prohlášení uvedla, že jednání se stájí Red Bull ohledně spolupráce v seriálu Formule 1 jsou u konce. Porsche chce vstoupit do královské disciplíny motorsportu v roce 2026 a hledá partnera.

Foto: Porsche

Porsche Mission R

Článek

Začátkem května bývalý generální ředitel koncernu Volkswagen Herbert Diess potvrdil, že automobilky Porsche a Audi vstoupí do seriálu Formule 1 od sezony 2026, kdy začnou platit nové technické předpisy. Obě značky přitom hledají stáj, se kterou do složitého světa F1 vstoupí.

Již se šířily zvěsti o Porsche, které chtělo uzavřít smlouvu se stájí Red Bull. Tisková zpráva, kterou v pátek automobilka zveřejnila, sice potvrzuje, že jednání proběhla v posledních měsících, ale již nepokračují.

Audi ukazuje svou formuli 1, závodit bude v roce 2026 na biopaliva

AutoMoto

Oběma stranám se nepodařilo dosáhnout dohody kvůli rozdílným pohledům na role značek a fungování společného týmu. Porsche chtělo, aby bylo spojení v F1 „založeno na rovnocenné úrovni“, ale Red Bull to podle Porsche odmítl. Porsche zkrátka údajně chtělo vyvíjet více než jen motor.

Podle informací webu Motorsport.com Porsche fakticky chtělo převzít 50procentní podíl ve stáji, což nakonec představovalo jablko sváru. Původním plánem mělo být uzavření dohody v polovině července během Velké ceny Rakouska, ale to se zjevně nikdy nestalo, protože se diskuse protahovaly.

Přestože dohoda s Red Bullem oficiálně nedopadla, Porsche má stále zájem o vstup do F1. „S dokončenými změnami pravidel přesto závodní série zůstává pro Porsche atraktivním prostředím, které bude i nadále sledováno.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám